Annonsørinnhold i samarbeid med

Hva er dette?

 
 

Når er det smart å ta opp et lån uten sikkerhet?

Lån uten sikkerhet, ofte også kalt forbrukslån er veldig fleksible, og kan brukes på omtrent hva du skulle ønske. Dette gjør at alt ansvaret ligger hos låntakeren, så da gjelder det å tenke seg godt om hva du vil bruke pengene på dersom du eventuelt tar opp lån.

Annonsørinnhold i samarbeid med

Det er mange som tar opp lån for å betale for forbruk de egentlig ikke har råd til. Lån er aldri en god løsning for å finansiere forbruk som overskrider det du har råd til. Men det finnes mange situasjoner der det faktisk kan være hensiktsmessig å ta opp lån uten sikkerhet.

Denne artikkelen tar for seg noen vanlige fornuftige situasjoner der det kan være en god idé å ta opp lån uten sikkerhet.

Når du har dyre smålån

Den mest innlysende situasjonen for når det er smart å ta opp et lån uten sikkerhet er når du har dyre smålån som du sliter med å betale.

Det sier seg vel selv at man ikke bør komme i en slik situasjon at man har dyre smålån som man betaler på litt etter litt. Disse lånene er ikke ment å være en langvarig finansieringsløsning. Dersom man har mange av disse lånene kan det fort bli veldig dyrt. Med slike lån kan det være lett gjort å ende opp i en ond sirkel hvor tilbakebetalingen er så dyr at man sliter med å bli kvitt selve lånet.

For de som er i en slik situasjon, kan det være veldig smart å ta opp et lån uten sikkerhet. Lån uten sikkerhet kan nemlig brukes for å refinansiere smålån. Ved å ta opp et litt større lån kan du bli kvitt de dyre smålånene dine og heller samle alt i et litt større lån som da i de fleste tilfeller vil gi deg en lavere rente.

Du vil også slippe å betale månedlige administrasjonsgebyrer på mer enn det ene lånet. Dersom du bare har ett lån å tenke på får du også mye bedre oversikt over økonomien din, som i mange tilfeller gjør det lettere å planlegge og betale tilbake.

Vedlikehold av verdifull eiendom

Eiendom og eiendeler slik som for eksempel bil eller båt blir av mange sett på som en investering, men det er også en evig kilde for kostnader. Uforventede utgifter har en tendens til å dukke opp med denne typen eiendom og eiendeler. Vi snakker om nødvendig vedlikehold slik som for eksempel reparasjon av frostskader, elektriske anlegg og så videre.

I mange tilfeller er vedlikehold og reparasjoner viktig og nødvendig for å kunne opprettholde verdien på investeringen. Dersom man ikke utfører denne typen utbedringer så fort som mulig har situasjonen en tendens til å bli verre med tiden. I denne typen situasjon kan det være lurt å ta opp et lån uten sikkerhet og få unnagjort utbedringene eller reparasjonene i en fart slik at ikke mer blir ødelagt enn det som allerede skjedde så langt.

Dersom man for eksempel eier et gammelt hus som ikke er i god nok stand til å bli utleid, kan det være en god idé å ta opp et lån uten sikkerhet for å pusse opp slik at det kan leies ut og du kan tjene penger på det. I dette tilfellet vil utleieinntektene kunne brukes til å betale tilbake forbrukslånet ganske fort, og deretter vil du kunne nyte den passive inntekten fra eiendommen din. Denne typen bruk av et forbrukslån kan være ganske smart.    

Økonomiekspert Eivind Dahl Ringard i Nettavisen gir råd om lån.

Når du etablerer din egen bedrift

Tidlig i oppstartsfasen når du starter bedrift kan det være vanskelig å finne noen som er interesserte i å investere i ideen din. Dette bør ikke skremme deg dersom du har en skikkelig grunder i magen og dersom du har en god ide med skikkelig planlagt gjennomføring for å oppnå drømmekarrieren din.

Dersom du mangler oppsparte midler eller andre typer investeringer, kan en utvei være et lån uten sikkerhet. Dette kan være en smart måte å benytte et lån uten sikkerhet dersom du har tro på oppstartsbedriften din. Siden du finansierer mer av aktiviteten, vil du kunne beholde mer av eierskapet senere, noe som i mange tilfeller vil være mye mer verdt.

Når du har mye kredittkortgjeld

Det er mange fordeler med kredittkort. De er effektive betalingsmidler som kan brukes hvor som helst i verden. Du får også reiseforsikring inkludert når du gjør kjøp med mange kredittkort, samt at mange forretninger har rabattordninger med forskjellige kredittkort.

Dersom du betaler regningen på kredittkortet ditt innen en måneds tid, slipper du å betale renter på de fleste kredittkort, men dersom du ikke betaler hele det utestående beløpet innen fristen, kan det fort bli dyrt. Mange av kredittkortene i Norge har en effektiv rente på rundt 25 % årlig.

Dersom man har flere kredittkort med større utestående summer, kan det være smart å ta opp et lån uten sikkerhet for å betale ned alle disse kortene. Lån uten sikkerhet vil i de aller fleste tilfeller ha en mye lavere effektiv rente enn det kredittkortene har. Men da er det selvfølgelig viktig at man ikke fortsetter med å bruke kredittkortene til å ta opp mer gjeld.

Ikke smart å betale for mye

Det er veldig mange som tilbyr lån uten sikkerhet i Norge. Dersom du er smart, bruker du dette til din fordel. Dersom du for eksempel benytter Nettavisen Lånehjelpen, som er en tjeneste fra Nettavisen, vil du lett kunne søke på mange lån på kort tid for å finne ut hvilke tilbud som er best.

Eff. Rente 16,24%, 65.000,- O/5 år, etabl. Geb. 900,- Totalt: 93.068,-

Del artikkelen på Facebook