Gå til sidens hovedinnhold

Her lyner det mest – og minst

Artikkelen er over 4 år gammel

Disse norske kommunene er mest og minst utsatt for lynnedslag.

(Siste)

Sensommer og høst er høysesong for brann etter lynnedslag i Norge. Nå meldes 8 av 10 lynskader til forsikringsselskapene.

– 80 prosent av alle skader som skyldes lynnedslag meldes inn i årets tredje og fjerde kvartal. Vi ser en kraftig økning i juli, august og september hvert eneste år. Det sier skadesjef i Frende Forsikring, Petter Lassen.

– Brannskader er i klart flertall, men det meldes også spesielt mye om matvarer som blir ødelagt i kjøleskap og fryser, samt kaskoskader som ødelagte TV-er og annen elektronikk, uttaler Lassen.

I hele 29 av de siste 32 årene har det vært et klart flertall branner etter lynnedslag i tredje kvartal, viser brannstatistikk fra Finans Norge.

I 2016 ble det meldt inn drøyt 5.100 skader til forsikringsselskapene i Norge etter lynnedslag. Snaut 190 millioner kroner ble utbetalt i erstatning.

– Det er imidlertid langt opp til toppåret 2014. Da ble det meldt over 18.000 skader og over 500 millioner kroner ble utbetalt, opplyser Petter Lassen.

Selv om skadesummene etter lynnedslag er store, er det heldigvis svært sjelden at mennesker blir skadet eller drept. Mellom 1996 og 2013 ble tre personer drept av lynnedslag i Norge, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.

Skader på gjenstander etter lynnedslag dekkes gjennom innboforsikringen, mens skader på bygning er dekket med en hus- eller hytteforsikring. Skadene dekkes under brannforsikringen som er en obligatorisk del av forsikringen. Skulle fryseren ryke, erstattes også innholdet.

I disse kommunene lyner det mest:

1. Lørenskog, Akershus , 2. Nes, Akershus, 3. Sør-Odal, Hedmark, 4. Skedsmo, Akershus, 5. Rindal, Møre og Romsdal, 6. Nittedal, Akershus, 7. Skiptvedt, Østfold, 8. Sarpsborg, Østfold, 9. Ås, Akershus, 10. Gjerdrum, Akershus

I disse kommunene lyner det minst:

1. Bø, Nordland, 2. Andøy, Nordland, 3. Harstad, Troms, 4. Sortland, Nordland, 5. Karlsøy, Troms, 6. Flakstad, Nordland, 7. Kvæfjord, Troms, 8. Hadsel, Nordland, 9. Røst, Nordland, 10. Moskenes, Nordland.

Tallene viser et gjennomsnitt av lynnedslag fra 2007-2015. (Kilde: Meteorologisk Institutt)

Gode råd ved lyn og torden

  • Installer overspenningsvern i sikringsskapet. Dette gjør at sikringen kobler seg ut ved overbelastning som lyn og torden. De fleste lynska-der kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen.
  • Trekk ut kontaktene. Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
  • Bruk ekstern lader og datatrafikk. Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens det står på som verst, kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt internett.
  • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet. Så ikke vær på det høyeste punktet for eksempel på en fjelltopp, på en golfbane eller i en båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde.
  • Dropp paraply og fiskestang. Husk at også disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
  • Det er tryggere i bilen enn ute. Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
  • Ikke bad når det lyner. Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.
  • Bruk mobiltelefon. Du kan fint bruke mobiltelefon om den ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon. (ANB)

 

 

(ANB)

Kommentarer til denne saken