I bygde-Norge er flere steder frykten for ulv stor. Rundt Østmarka er denne frykten mye mindre. Hvorfor er det slik? Er det slik at folk som bor rundt Oslo bare er modigere eller har det andre årsaker? Et besøk til Vangen skistue fikk meg plutselig til å tro at jeg forstår hvorfor det er mer ulve-frykt i bygde-Norge.
Historien er:
Etter endt vinteraktivitetsdag på skolen jeg jobber bestemte jeg meg for å gå på ski hjem til Lørenskog fra Skullerud. Været var flott så derfor bestemte jeg meg for å ta en omvei om Vangen.
Kl 15:30 ankom jeg Vangen som eneste gjest. Jeg satte meg ned med en kaffe og vaffel og snart kom mannen som stod i disken bort til meg og lurte på hvor jeg hadde gått. Jeg beskrev ruten og sa også at jeg planla å gå hjem til Lørenskog over Skålsjøen. «Så du ulv på vei hit» sa mannen. «Så heldig var jeg ikke», svarte jeg. Mannen fra Vangen fortalte meg så en tirade i en lettere nedlatende tone om at det var masse ulv rundt Vangen. Det var lettere å se ulvespor enn elgespor, - nesten ingen elg igjen. Ulvene hadde tatt 5 elg rundt Vangen siste uken(e). Han viste meg også et bilde av et kadaver. (En elg som var tatt av ulv – nærbilder jeg har sett av det samme kadaveret i ettertid viser for øvrig at den stakkars elgen nesten ikke hadde pels og man kan se tett i tett med hjortefluer i pelsrestene).
Jeg ble opprørt av måten å snakke til meg som kunde. Det som opprørte meg mest var at jeg følte meget sterkt at han prøvde å skremme meg med feilinformasjon og skremselspropaganda om ulv. Jeg kan såpass mye fakta om ulv at jeg ikke lar meg skremme.
Men jeg vet om ganske mange kvinner som i utgangspunktet ikke er veldig glade i å gå i skogen alene i skumringen og som hadde blitt enda mer engstelige over å bli fortalt en tirade om at skogen var full av blodtørstige ulver! Jeg lurer hva som gjør at en mann vil forsøke å skremme en kvinne som skal gå 14 km i skumringen gjennom skogen alene. En kvinne som at på til er hans kunde!
Jeg har klaget til Vangen både per e-post og på deres Facebook-side. Etter at dette innlegget ble skrevet har jeg fått en beklagelse fra Vangen og de har lovet og aldri mer ta opp temaet ulv (??). I forhold til Vangen er derfor denne saken avsluttet for mitt vedkommende.
Jeg ønsker likevel å belyse det faktum at hvis du ofte nok blir fortalt at noe er farlig så blir det til slutt farlig. Barn og kvinner i bygde-Norge som ofte blir fortalt at de må passe seg for ulven i skogen vil til slutt bli redde for ulven. Det er naturlig! Spørsmålet er hvorfor ønsker noen å fortelle dem at ulven er farlig, når det ikke er noen grunn til å tro at de verken vil møte på ulv eller at den vil gjøre noe annet enn å flykte dersom de ser den!
Jeg er veldig glad i naturen og dette kombinert med at jeg er en ivrig mosjonist gjør at jeg tilbringer masse tid med å tråle Østmarka på kryss og tvers på kjente og ukjente stier. Mange av disse turene tar jeg alene. Jeg har sett mange elg, rådyr, harer, hoggorm og andre dyr. En gang var jeg så heldig å ha nærkontakt med en gaupe. En helt fantastisk opplevelse! Ulven har jeg aldri sett, selv om jeg inne i mellom ser spor-tegn etter den. Marka-traverne jeg møter på min vei er stort sett utelukkende positive til ulven.
Den eneste gruppering jeg møter hvor mange er negative til ulv er jegere. Dette fordi de ikke vil dele elgen med ulven og/eller fordi de ønsker å jakte med løs hund. Det er denne grupperingen jeg ser feilinformerer og sprer skremselspropaganda om ulven. De bruker frykt som våpen!
Vangen skistue la ikke skjul på at de ikke ønsket ulv i Østmarka fordi jegerne fikk mindre elg å jakte på. Det at jeg var deres kunde og en enslig kvinne som skulle gå alene 14 km gjennom skogen i skumringen, var nok mindre viktig enn å spre et negativt budskap om ulv. Jeg ble utsatt for denne fryktbaserte feilinformasjonen en gang og jeg fant det meget opprørende. Jakta er viktig i bygde-Norge og det er en større andel jegere der. Derfor er min hypotese at kvinner og barn på «bygda» blir mer jevnlig utsatt for fryktpropaganda om ulv. Slik sett har jeg har forståelse for at mange blir redde. Spørsmålet jeg ønsker å stille er: Er det greit at jegere skaper er feilaktig fryktbilde av ulv fordi de ikke ønsker ulv i skogen? Skal virkelig jegerne få bestemme hvilke dyr vi skal ha i skogen?

Kristin Moen