Gå til sidens hovedinnhold

Bruker du ett av disse passordene, bør du skifte NÅ!

Artikkelen er over 3 år gammel

Dette er de 25 mest brukte passordene i 2017.

(Siste)

(Nettavisen) Hvert år publiserer SplashData en liste over de vanligste passordene folk bruker basert på millioner av stjålne innlogginger som har lekket ut i løpet av året. Og hvert år blir det klart at vi velger elendige passord for å beskytte noen av våre mest private data.

Det er ille at familiebildene din blir slettet, det kan være direkte skadelig om private nakenbilder kommer på avveie.

I 2017 later det til at folk har forsøkt å skjerpe seg, siden listen over de 25 mest brukte passordene inneholder en del nykommere. Men passord som «starwars», «whatever» og «trustno1» gir dessverre ikke mye til beskyttelse.

– Selv om nye «Star Wars» er en fantastisk film, er det et farlig passord å bruke. Hackere bruker vanlige ord fra popkultur og sport fordi de vet at folk gjerne tyr til slike ord som er enkle å huske, sier toppsjef Morgan Slain i SplashData ifølge Gizmodo.

Dette er de 25 mest brukte passordene i 2017:

123456 (uforandret)

Password (uforandret)

12345678 (opp 1 plass)

qwerty (opp 2 plasser)

12345 (ned 2 plasser)

123456789 (nytt)

letmein (nytt)

1234567 (uforandret)

football (ned 4 plasser)

iloveyou (nytt)

admin (opp 4 plasser)

welcome (uforandret)

monkey (nytt)

login (ned 3 plasser)

abc123 (ned 1 plass)

starwars (nytt)

123123 (nytt)

dragon (opp 1 plass)

passw0rd (ned 1 plass)

master (opp 1 plass)

hello (nytt)

freedom (nytt)

whatever (nytt)

qazwsx (nytt)

trustno1 (nytt)

I lang tid har normen for gode passord vært å skrive kryptiske ord med spesialtegn, tall og store og små bokstaver om hverandre uten sammenheng. Som «Tr0ub4dor&».

Men i praksis er slike passord bare vanskelig for mennesker å huske og fører indirekte til at vi gir blaffen og heller lager idiotiske passord som i listen over.

Nå er det faktisk en helt annet type passord som gjelder, anbefalt av amerikanske National Institute of Standards and Technology (NIST). Anbefalingen å bruke en såkalt memorert hemmelighet. I praksis kan passordet være sammensatt av ord som utgjør en setning folk lettere kan huske. NIST anbefaler at passordet gjerne kan være på 64 tegn! Så isteden for å velge passord som «Tr0ub4dor&», anbefales det å velge passord som «elgoghårnettbliraldririktig». (ANB)

Kommentarer til denne saken