VM-sølv til Heidi Weng

Heidi Weng i aksjon under 4x5km stafett for kvinner under VM på ski i Seefeld torsdag.

Heidi Weng i aksjon under 4x5km stafett for kvinner under VM på ski i Seefeld torsdag. Foto:

Heidi Weng gjorde jobben på første etappe i dagens stafett, men Sverige ble for sterke til slutt.

DEL

Astird Uhrenholdt Jacobsen måtte slippe mye den siste kilometeren i duell med Charlotte Kalla på tredjeetappen. Det ble nesten 19 sekunder opp til svenskene før de fem siste kilometerne.

Jacobsen lå lenge helt utslått i målområdet etter veksling.

Johaug tok seg litt tid før hun startet jobben med å ta inn forspranget. Det klarte hun, men mot slutten ble det svensk i topp.

Tvil

Det norske laguttaket ble en snakkis etter at det ble offentliggjort 19 timer før start. Landslagstrener Ole Morten Iversen sa dette til NRK rett etter starten på førsteetappen:

– Det har ikke akkurat vært kø av norske kvinneløpere til å gå sisteetappen, men Therese tok utfordringen.

Med på laget hadde Johaug også Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg. De to gikk bunnsolid og holdt følge med Sverige gjennom de to etappene i klassisk stil.

– Jeg var altfor nervøs. Jeg ga alt og har sittet og spydd etterpå, faktisk. Jeg ville vise alle at jeg kunne gå fort på ski, sa Weng til NRK etter sin førsteetappe.

Tøft

Det var realt klisterføre, og flere løpere duppet hodet i kaldt vann før start. Johaug ble foretrukket som ankerkvinne. Den norske lagledelsen så for seg at rennet var avgjort før oppløpet. Slik ble det ikke,

Weng og Jacobsen gikk på gullaget i 2017, da med Bjørgen og Maiken Caspersen Falla som andre halvdel av laget mens Johaug var utelukket etter en positiv dopingprøve.

Stopp

Norge hadde vunnet alle kvinnestafetter i verdensmesterskapet fra og med 2011. Det hittil siste nederlaget før torsdag kom i Liberec to år tidligere da Finland vant foran Tyskland og Sverige.

Johaug står dermed med to VM-gull i Seefeld. Det tredje kommer trolig på lørdagens tremil i fri teknikk. Der blir hun megafavoritt.

Jelena Välbe vant alle fem VM-løp i Trondheim i 1997. Marit Bjørgen (tre ganger, 2011, 2013 og 2017) og Larissa Lazutina (1995) har begge sikret seg fire gull i samme VM.

Johaug kan ikke komme seg inn i den klubben denne gangen etter skuffelsen på stafetten.

Artikkeltags