Revidert nasjonalbudsjett: Dette betyr det for lommeboken

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Skattepengene kan komme tidligere, nygifte får bedre nytte av skattefordeler og veteranbiler blir billigere. Men mulige rentehopp kan krympe lommeboken.

DEL

(Romerikes Blad) Dette er konsekvensene av noen av nyhetene som kom fram i revidert nasjonalbudsjett.

– Fra et forbrukerståsted er det ikke de største endringene i dette budsjettet, sier forbrukerøkonom Derya Incedursun i Nordea til NTB.

Hun trekker likevel fram to punkter som folk kan merke direkte:

* Skattepengene vil komme tidligere. Nå leverer man skattemeldingen i april, og får penger man eventuelt har til gode på skatten utbetalt i juni. Men neste år kan dette bli utbetalt allerede to uker etter at man leverer skattemeldingen, varsler regjeringen.

Skatteregler endres

* Regjeringen varsler endringer i skattereglene for ektefeller. Tidligere har folk som gifter seg etter 31. oktober, ikke kunne dra nytte av skattefordelene ved ekteskapet ved neste skatteår. I stedet har de vært nødt til å vente til året etter dette igjen.

– Nå foreslår regjeringen at alle som gifter seg fram til 31. desember, skal skattlegges som ektefeller det påfølgende året, forklarer Incedursun.

Bompengekutt

Noen har mer grunn til å juble over revidert nasjonalbudsjett enn andre.

Dette gjelder blant annet dem som jevnlig kjører gjennom bomstasjonene ved Halsnøysambandet i Hordaland, Tverlandet-Godøystraumen i Nordland eller Listerpakken i Vest-Agder.

Som varslet har nemlig Frp fått gjennomslag til å sette av 200 millioner kroner for å stenge ned disse bomstasjonene tidligere enn planlagt.

Mulig rentehopp

Bor du i resten av landet, er det ikke mange flere endringer som går direkte inn i privatøkonomien til folk flest.

Indirekte vil imidlertid regjeringens oljepengebruk kunne få betydning for alle som har boliglån. Regjeringen legger nemlig opp til å bruke 238 milliarder kroner av oljefondet i år – 7 milliarder mer enn planlagt, noe mange frykter kan føre til rentehopp.

– Det er renteeffekten som virkelig kan bli merkbar for mange. Å tråkke hardere på gassen når farten i økonomien allerede er god, kan før til raskere og kraftigere renteoppgang. Det er noe alle med boliglån vil merke, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til NTB.

Flere endringer:

Noen øvrige endringer kan være til nytte for enkelte:

* Billigere sider. Dagens ordning med redusert alkoholavgift for små bryggerier utvides til å omfatte sider og lignende alkoholvarer.

* Billigere ebøker. Merverdiavgiften på 25 prosent på ebøker og strømmetjenester med ebøker fjernes.

* Planlegger du å kjøpe motorsykkel i utlandet, kan dette bli billigere. Engangsavgiften for motorsykler reduseres nemlig med 10 prosent i gjennomsnitt fra 1. juli. Endringen er beregnet å gi 25 millioner mindre i inntekter til staten årlig.

* Planlegger du å kjøpe veteranbil i utlandet, kan dette bli billigere. Engangsavgiften på biler eldre enn 20 år fjernes nemlig fra 1. juli.

* Unge i Arendal og Vadsø kan få subsidierte fritidsaktiviteter. Regjeringen har nemlig satt av 10 millioner kroner til et pilotprosjekt for et fritidskort i de to kommunene. På sikt kan ordningen bli nasjonal.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken