Viken-vedtak om milliard-investering bak lukkede dører?

LUKKER DØRA? Fellesnemnda må diskutere om dørene skal lukkes når hovedkontor skal vedtas, siden Senterpartiet vil foreslå åpne dører. Her fra et tidligere møte, med leder Anette Solli på talerstolen.

LUKKER DØRA? Fellesnemnda må diskutere om dørene skal lukkes når hovedkontor skal vedtas, siden Senterpartiet vil foreslå åpne dører. Her fra et tidligere møte, med leder Anette Solli på talerstolen. Foto:

Når Viken-politikerne vedtar nytt hovedkontor, skal det etter planen skje bak lukkede dører. Senterpartiet steiler, og vil ha åpenhet rundt gigant-prosjektet.

DEL

(Drammens Tidende:) Torsdag har Fellesnemnda, som leder sammenslåingen av Buskerud, Akershus og Østfold til Viken fylke, møte. På sakslisten står vedtak om nytt hovedkontor.

Det er bestemt at hovedkontoret skal ligge i Akershus vest, nærmest mulig Oslo og nær togstasjon. Dette er landets dyreste område.

Viken har oppgitt tre aktuelle tomte-alternativer:

  • Vollsveien 9 på Lysaker
  • Otto Sverdrups plass, Sandvika
  • Leif Tronstads plass, Sandvika

Ifølge NRK Østlandssendingen er nybygg i Sandvika til nærmere en milliard administrasjonens førstevalg.

Prosjektadministrasjonen har unntatt dokumentene fra offentlighet, hjemlet i paragraf 23.1 i offentlighetsloven hvor det står: Det kan gjerast unntak frå innsyn for opplysningar når det er påkrevd av omsyn til ei forsvarlig gjennomføring av økonomi-, lønns-, eller personalforvaltninga til organet.

Beslutningen skal tas bak i lukket møte.

LES OGSÅ: Vil ha lobbyregister i Viken

Saken fortsetter under bildet

Oslo  20171023.
Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, 2. nestleder  på Senterpartiets landsstyremøte i Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Oslo 20171023. Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, 2. nestleder på Senterpartiets landsstyremøte i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto:

Milliardprosjekt

– Senterpartiet mener det er helt uholdbart at saken «vedtak om hovedkontor for Viken fylkeskommune» forslås behandlet i lukket møte når fellesnemda skal behandle saken førstkommende torsdag, skriver Senterpartiets andre nestleder, Anne Beathe Tvinnereim i en Facebook-melding.

Der varsler hun at partiet vil foreslå at saken behandles i åpent møte, og vil stemme nei til lukking av dørene.

– En hovedkontor-sak bør ikke avgjøres av et knippe få politikere uten at presse eller innbyggere får overse debatten, mener Tvinnereim.

Olav Skinnes, Senterpartiets fylkesvaraordfører i Buskerud sitter i Fellesnemnda. Han har ikke vært tilgjengelig for å kommentere denne saken onsdag.

– Kan fint behandles åpent

Hanna Lisa Matt (MDG) sitter også i Fellesnemnda og er enig med Sp.

– Jeg synes dette fint kan behandles åpent. Det offentlige er en ettertraktet kunde, og jeg kan ikke se at vi vil få ulemper ved åpen behandling. Jeg synes hensyn til transparens veier tyngre her en prosjektleders bekymringer, sier Matt.

Venstres Fellesnemnd-medlem Anders Wengen sa først at han var enig i lukkede dører, fordi han syntes prosjektrådmannen hadde redegjort godt for at det er nødvendig.

Litt senere onsdag melder Wengen:

– Jeg fikk nettopp tilsendt innspillet fra Sp og svaret fra prosjektrådmannen. Vi har ikke fått diskutert dette skikkelig enda. Regner med at vi lander endelig i løpet av ettermiddagen.

LES OGSÅ: Viken gir muligheter (meninger)

– Har flere aspekter

Ap vil ifølge nemnd-medlem Anne Sandum ta stilling til spørsmålet først etter debatten om åpne eller lukkede dører som Sps forslag vil føre til i møtet torsdag.

– Det er flere aspekter ved dette. Hvis åpenhet vil svekke Vikens forhandlingsposisjon, kan gjøre det dyrere, sier Sandum og viser til at det i så fall vil dreier seg om skattebetalernes penger.

Høyre skal ha gruppemøte før fellesnemnd-møtet, opplyser Iselin Haugo.

– Personlig mener jeg at begrunnelsen for lukking av møtet er god. Husk at dette ikke er en lokaliseringsdebatt, lokasjoner for nytt hovedkontor er allerede pekt ut, sier Haugo.

Møtet i Fellesnemnda overføres direkte på web-TV. Du kan følge sendingen her

LES OGSÅ: Viken har ingen fremtid (meninger)

Fylkeshuset består inntil videre

I tillegg til hovedkontoret vest for Oslo skal Viken ha et kontor i Nedre Glommen i Østfold, i umiddelbar nærhet av en togstasjon. Der skal rundt en fjerdedel av arbeidsplassene knyttet til sentraladministrative funksjoner i Viken ligge.

Det nye hovedkontoret vil imidlertid ikke stå klart når sammenslåingen er et faktum 1. januar 2020. Derfor blir det midlertidige løsninger en stund.

Ansatte som jobber på fylkeshuset i Drammen skal fortsette å jobbe der inntil videre. Det dreier seg om ca. 175 personer.

Totalt er det ca. tusen ansatte i sentraladministrasjonen i de tre fylkene. Så skal 300 ansatte i Statens vegvesen i de tre fylkene overføres til Viken.

Prosjektledelsen i Viken legger til grunn at rundt tjue prosent av arbeidstakere som overføres fra veivesenet til fylkeskommunen skal samlokaliseres med dagens ansatte fram til nytt hovedkontor er på plass.

Det innebærer altså at hver femte ansatte i veivesenet i Buskerud som overføres til Viken skal jobbe på fylkeshuset inntil videre.

I 2017 var det fortvilelse over at Drammen mister alt av arbeidsplasser til Akershus og Østfold.

Ifølge Viken er det ikke er bestemt om det blir igjen noen sentraladministrative arbeidsplasser i Drammen permanent.

Sammenslåingen berører ikke arbeidsplassen til ansatte ute i virksomhetene, som hovedsakelig er videregående skoler.

Fakta om regionreformen

* Regionreformen ble vedtatt av Stortinget 8. juni 2018.

* 19 fylker skal bli 11

* Sør- og Nord-Trøndelag slo seg sammen til Trøndelag med virkning fra 1. januar i år. De øvrige endringene skal ifølge vedtaket tre i kraft fra 1. januar 2020.

* Akershus, Buskerud og Østfold slår seg sammen til Viken (med tvang)

* Troms og Finnmark slår seg sammen (med tvang), beholder begge navnene

* Hordaland og Sogn og Fjordane slår seg sammen til Vestland

* Hedmark og Oppland slår seg sammen til Innlandet

* Aust-Agder og Vest-Agder slår seg sammen til Agder

* Vestfold og Telemark slår seg sammen, beholder begge navnene

* Møre og Romsdal, Rogaland og Oslo fortsetter som i dag

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags