I dag kan 46 år gammel varmerekord ryke

Temperaturmålene på Blindern i Oslo. I forgrunnen står den moderne versjonen, mens en den eldre – som ikke lenger brukes – skimtes i bakgrunnen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Temperaturmålene på Blindern i Oslo. I forgrunnen står den moderne versjonen, mens en den eldre – som ikke lenger brukes – skimtes i bakgrunnen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Aldri har det vært så varmt i Norge som da Nesbyen hadde 35,7 grader i 1970. I dag kan den bli slått, og flere stasjoner i innlandet er hete kandidater.

DEL

– Det blir trolig årets varmeste dag mange steder, og da er vi i nærheten av rekordene, forteller statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt til NTB.

– Men vi kan ikke melde rekorder, legger hun til.

Statsmeteorologen er ganske sikker på at noen fylker vil få nye rekorder fredag. Lengst har rekorden stått i Oslo, som nådde 35 grader 21. juli 1901. Men om den 107 år gamle rekorden faller fredag, er meteorologen usikker på.

– Det er en grunn til at rekorden er så gammel. Den er vanskelig å slå, forklarer hun.

33,8 er varmest i år

Årets varmeste dag så langt ble registrert i Nedre Eggedal i Buskerud, som hadde 33,8 grader. Men om det blir Buskerud som eventuelt også tar den nye rekorden, er Moxnes ikke sikker på. Mange steder har en særdeles varm fredag i vente.

– Det kan bli varmt inn mot svenskegrensa og sør i Hedmark. Det bli sikkert en innlandsstasjon. Det er gode muligheter mange steder, sier meteorologen.

Statsmeteorolog Lars Andreas Felberg ved Vervarslinga for Vestlandet tror det blir rekord for Bergens del. Den gamle er på 31,8 grader og ble satt i tørkeåret 1947.

– Prognosen har over 32 grader for Bergens del, sier Felberg.

Han tror ikke fylkesrekorden for Hordaland blir slått. Den lyder på 34,1 grader og ble satt i juli 2014. Denne stasjonen er ikke lenger godkjent for målinger.

Sola kan få ny rekord

Fylkesrekorden for Rogaland er det Sola som har, med 33,5 grader i august 1975.

– Den tror jeg kan bli slått fredag, sier meteorologen, som tror det er nettopp Sola som får også den eventuelle nye rekorden.

Så seint som onsdag i forrige uke ble det satt ny fylkesrekord i Troms. Da hadde Bardufoss 33,5 grader.

Fredag blir det imidlertid ikke like varmt i nord. Nordland kan vente seg 25–26 grader, mens temperaturen i Troms og Finnmark kommer til å legge mellom 20 og 25 grader.

(©NTB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags