Dårlig nytt fra meteorologene

Tunge, mørke skyer over Skaugumsåsen mandag kveld da det var tordenvær med lyn og mye nedbør. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

Tunge, mørke skyer over Skaugumsåsen mandag kveld da det var tordenvær med lyn og mye nedbør. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Til tross for en del nedbør mandag kveld er skogbrannfaren fortsatt stor flere steder i Sør-Norge. Tordenværet er som normalt for årstiden.

Fra sol på formiddagen til regn, lyn og torden på kvelden. Det var fasiten for store deler av Østlandet mandag kveld.

Normalt

Det som kom av bygevær, lyn og torden mandag, var derfor mer normalen enn unntaket.

– Disse tordenbygene er typisk lokale og kommer gjerne etter varme dager med over 20 grader, sier Hanne Heiberg, forsker i klimaavdelingen ved Meteorologisk institutt. Hun sier at det er typisk med ettermiddagsbyger om sommeren.

Det dreier seg om konvektiv nedbør, som forekommer når lufta nær bakken blir sterkt oppvarmet. Fuktigheten tørker opp og varm fuktig luft stiger til værs og danner skyer og nedbør.

– Det er typisk for disse bygene at de kommer veldig lokalt, og det er vanskelig å varsle slike veldig lokale byger. Det er også typisk at det varierer mye år for år hvor mye lyn som kommer og hvor det treffer, nettopp fordi det oppstår lokalt, understreker Heiberg.

Skogbrannfare

Regnbygene som kom tirsdag kveld, var ikke nok til at skogbrannvarselet som ble utsendt mandag, blir endret.

Det er fortsatt fare for skogbrann i store deler av Buskerud samt i deler av Oslo, Akershus, Hedmark, Oppland, Telemark, Aust-Agder, Vest-Agder, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Farenivået opprettholdes på gult nivå, som er det nest høyeste.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags