Rekordfå velger kirkelig konfirmasjon

SYNKENDE: Færre og færre konfimerer seg kirkelig. Lavest andel er det i Oslo, der bare 27 prosent av 15-åringene ble konfirmert i kirken i fjor.

SYNKENDE: Færre og færre konfimerer seg kirkelig. Lavest andel er det i Oslo, der bare 27 prosent av 15-åringene ble konfirmert i kirken i fjor. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Bare 56 prosent av norske 15-åringer valgte konfirmasjon i kirken i 2018. Det er den laveste andelen registrert av SSB.

DEL

Da målingene startet i 2001, valgte 68 prosent av 15-åringene kirkekonfirmasjon.

Samtidig skyter andelen humanistiske konfirmasjoner i været. I 2018 ble 19 prosent av 15-åringene konfirmert i Human-Etisk Forbund, og ny rekord ventes i 2019, skriver Tønsberg Blad.

– De siste ti årene har andelen som konfirmerer seg i Den norske kirke, sunket jevnt og trutt. Særlig siden 2011 ser vi en bratt nedgang i andelen som velger kirkekonfirmasjon, sier Øyvind Bolsgård, seniorrådgiver i seksjon for utdannings- og kulturstatistikk i SSB.

Tallene er del av en større trend rundt kirkedeltakelsen. Flere melder seg også ut av kirken, færre går i gudstjeneste og færre døpes og gifter seg i kirken.

I fjor var det for første gang flere som giftet seg borgerlig enn kirkelig, og mens 73,9 prosent av alle fødte barn ble døpt i 2006, hadde andelen dalt til 51 prosent i 2018.

Sogn og Fjordane er fylket med høyest andel kirkekonfirmanter, med hele 82 prosent. Nabofylket Møre og Romsdal følger på annenplass med 74 prosent, og Oppland er fylket med tredje størst andel – 69 prosent.

Lavest andel kirkekonfirmanter er det i Oslo, der bare 27 prosent av 15-åringene ble konfirmert i kirken i fjor.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags