Vi lover at man ikke trenger kjede seg i Enebakk om man vil prøve ut litt av det bygda vår har å by på. Kommunen har trykket opp turkart for Enebakk som kan være til god hjelp om man vil være litt turist i egen bygd. Kartet fås kjøpt i kommunens servicetorg. På dette kartet finner du alle de blåmerkede løypene, sykkelstier og du finner frem til tipsene vi har funnet frem i denne saken. Dette er bare noen tips utav mange muligheter man har.

Her er noen forslag til hva du kan gjøre:

- En tur rundt Hammeren. Turen byr på vakkert terreng, hester, kuer, vakre gårder og vidstrakt landskap.

- Sykkelveien gjennom hele bygda fra Flateby til Ytre er merket og ryddet av kommunene for noen år tilbake og gjør at man kan sykle hele veien fra Ytre til Flateby gjennom terreng.

- Golfbanen i Ytre ligger nedenfor Mari kirke, ut mot Mjær og mot Våg.

- Enebakk Vannskiklubb holder til ved Mjær - som forøvrig regnes som et av landets beste vannskivann.

- Enebakk Bygdetun og husmannsplassen Engerholm, samt utstillinger i det gamle herredshuset er verdt å bruke noen timer på. Historielaget har omvisning søndag 12. juli og søndag 9. august, mens samlingene i det gamle herredshuset er åpent hver søndag.

- Vil du på ordentlig strand med flytebrygge og litt liv, så er Bermerud i Kirkebygda fin, eller Vikstranda i Ytre. Begge har store fine gressletter og flotte bademuligheter for solhungrige. På Vikstranda er det også sandvolleyballbane. På Flateby er Flateby Bruk et alternativ for en avkjøling.

Har du litt ekstra energi eller litt god tid, så er en sykkeltur rundt Lyseren gjennom Dalefjerdingen til Spydeberg og til Ytre, en opplevelse.

- En tur inn til Gapahuken ved Bindingsvann er hyggelig enten solen skinner eller været er litt mer ruskete.

- For den riktig turglade er det å anbefale en dagstur over Andersrudåsen i Ytre. Det kan være en strevsom klatretur opp og enkelte steder ikke noe for pyser, men når du vel er oppe på høydedragene er det et fantastisk terreng og utsikt.

- Branntårnet på Kjerringhøgda er et yndet turmål og det med rette.

- Er du glad i å padle så er det et utall vann og steder som byr på fantastiske naturopplevelser. Både Lyseren, Mjær, Våg, Langen er lett tilgjengelige for de fleste og fine vann å padle i.

- Tur til Vangen trenger nesten ikke nærmere presentasjon, men har du ikke vært der så husk noen kroner til en kaffekopp og kanskje verdens beste skolebrød og skillingsboller!

- En tur inn i Rausjøgrenda er som en tur tilbake i tid. For bare noen tiår tilbake var det et levende samfunn i Rausjø. Idag har Turistforeningen satt istand Øvresaga og Bøvelstadsetra. Du kan besøke den gamle skolen som også er turmål for den årlige Plankemarsjen og i enden ligger altså Rausjø.

- Indrefileten, Brinken BY20 og BY21 - ja, kjært barn har etterhvert fått mange navn. Så lenge området fortsatt ligger der ubebygd er det verdt å ta en tur. Her det masse fine stier som binder Våglia sammen med Østmarka. Legg gjerne turen inn til Viktjernskoia som Nils Wiik og venner satte opp for endel år siden og skriv navnet ditt i hytteboka.

- En rusletur langs Tangenelva tar ikke lange tiden, men er en opplevelse. Tangenelvas venner har gjort en formidabel oppryddingsjobb her, og gjør det fortsatt. I 1880 var det blant annet to kverner, et garveri, ei stampe og ei sag ved elva. Tuftene etter dette ser du fremdeles langs elva. Gangbrua over elva ble for noen år siden restaurert av historielaget, og foreningen har også tatt over det gamle skomakerverkstedet som ligger ved den ene enden av brua.

- Ved Bråtendammen innenfor Mjærbanen er det også flott å slappe av. Området huset et sagbruk i mange år.

- Flateby Bruk er et flott friluftsområde nede ved Øyeren med tufter etter den gamle cellulosefabrukken som lå der. Der finner du også båthavn.

Innenfor sportshytta Streifinn finnes det mange flotte grusveier som egner seg til turer. Det finnes flere flotte plasser langs Gjeddevann, men på grunn av at det er drikkevann er det ikke lov å bade i Gjeddevann.