Advarer mot telefonsvindel: – Avslutt samtalen med en gang

Artikkelen er over 1 år gammel

Windows navn blir misbrukt i svindelforsøk.

DEL

Tirsdag ettermiddag klokka halv tre ble Smaalenenes Avis' journalist oppringt av nummeret 311 02 790.

I den andre enden utga en kvinne seg for å jobbe i Windows. Damen snakket engelsk og hadde indisk aksent. Journalisten la på, og ringte opp nummeret igjen.

Beskjeden i den andre enden var klar: Telefonnummeret er ikke i bruk.

Svindelforsøk

Microsoft sier bedriftsnavnet deres stadig vekk blir brukt i svindelforsøk.

– Vi har gjentatte ganger advart mot oppringinger fra svindlere som bruker vårt navn og produkter for å lure mennesker for penger, eller til å oppgi personopplysninger som passord og kredittkortnumre. Dessverre ser vi at det bare blir flere av disse svindelforsøkene og at kriminelle tar i bruk stadig nye metoder, noe som også betyr at stadig flere mennesker blir lurt, sier sikkerhetssjef i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad.

Han sier man bør være skeptisk dersom man blir oppringt.

– Vi ringer deg aldri angående support, med mindre du har ringt oss og bedt om hjelp først. I kontakt med deg ber Microsoft heller aldri om personlige opplysninger som passord eller koder. Vi ber deg heller aldri om å overføre penger til en konto, sier Seierstad.

(Saken fortsetter under faktaboksen)

Dette skal du gjøre

Hvis du mistenker at et anrop er svindel:

  • Avslutt samtalen med en gang, ikke la de misbruke din tid
  • Ikke ta telefonen hvis de ringer tilbake. Eventuelt kan du be om å få oppringerens navn og telefonnummer – da legger de på røret.
  • Meld hendelsen til politiet på telefon 02800
  • Merk at svindleren ofte ringer fra et norsk nummer, dette er nummer til uskyldige mennesker eller organisasjoner som de har forfalsket og benytter.

 

Hvis du har fulgt svindlernes instruksjoner:

  • Søk gjennom PC-en med Microsoft Safety Scanner for å undersøke om PC-en er infisert med skadelig kode. Microsoft Safety Scanner er et gratisprogram som du kan laste ned her. Deretter kobler du PC-en fra internettoppkoblingen.
  • Bytt passord og samtlige PIN-koder til epostkontoen og kontoer som er knyttet til bank- og kredittkort.
  • Ta kontakt med banken eller kredittkortselskapet ditt og be om hjelp slik at du unngår tap.
  • Meld hendelsen til politiet på telefon 02800
  • Installer programvaren på PC-en på nytt. Hvis du bruker Windows 8, finner du instruksjoner her. Bruker du Windows 10, finner du instruksjoner for reinstallering her.

Dårlig tegn at nummeret ikke er i bruk

Operasjonsleder i Øst politidistrikt, Kristian Loraas, er enig i rådene til Microsoft.

– Men vi har ikke fått noen henvendelser i løpet av den siste uka, så vidt meg bekjent. Det kan også være lenger siden noen advarte mot Windows-svindel. Dette går litt i perioder. For en stund siden ble det sendt flere mailer fra folk som utga seg for å være dem, sier han.

Loraas sier det er et dårlig tegn at nummeret ikke er i bruk.

– Vær skeptisk. Svindlerne ringer stort sett fra utenlandske nummer, men noen ganger har de falsk nummervisning. Da ser numrene norske ut, sier Loraas.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags