42 personer har dødd i drukningsulykker i Norge siden 1. mai i år, opplyser Redningsselskapet, som aldri har hatt så mange redningsoppdrag som i sommer. Redningsselskapet har til sammen hatt 3.496 redningsoppdrag, det høyeste antallet noen gang siden selskapet ble stiftet i 1891. Til sammen 68 personer har mistet livet i drukningsulykker hittil i år. Det er 19 flere enn til samme tid i fjor, viser tall fra Redningsselskapet.

– Hvert liv teller, så dette er kritisk. Mange av disse livene kunne blitt reddet med bedre holdninger og kunnskap om sjøliv og båtliv. Det gjør meg fortvilet, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet til NTB.

Badeulykker

16 personer omkom som følge av drukning bare i juli. Det var elleve menn, tre kvinner og to jenter på 12 og 14 år. 17 av 68 drukninger hittil i år er relatert til bading. I fjor var det til sammenligning bare tre badeulykker i samme periode. Nå krever Redningsselskapet tiltak.

– Utfordringen sender jeg til regjeringen, for det er de som må ta ansvar, sier Lind.

Hun krever en nullvisjon for dødsulykker på sjø, slik man lenge har hatt for veitrafikken. Det tiltaket mener hun må på plass allerede på grunnskolenivå, slik at barn har nødvendig kunnskap om oppførsel ved sjø og vann.

Obligatorisk hurtigbåtsertifikat

– Førstehjelpskunnskap og evnen til å følge med på omgivelsene på sjøen er ferdigheter vi må utvikle. Det er mange som har blitt reddet fordi venner, naboer eller forbipasserende har fått øye på noen på sjøen og hatt nødvendig kunnskap om redning, sier hun.

Det er også nødvendig med obligatorisk hurtigbåtsertifikat, tilføyer hun, og minner om at 16-åringer uten sertifikat i dag kan kjøre scooter som kan komme opp i høy hastighet.

– Vi må lage en politikk som sørger for at 2019 ikke blir en repetisjon av 2018, sier hun.

(©NTB)