Konklusjon etter undersøkelse: Ja til skolemat for barna

Leon og Lana i 5. klasse på Gjellerås skole i Skedsmo var blant dem som deltok i forsøksprosjektet med gratis skolemat i høst.

Leon og Lana i 5. klasse på Gjellerås skole i Skedsmo var blant dem som deltok i forsøksprosjektet med gratis skolemat i høst. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Gjør som 2.500 andre personer - Få Enebakk Avis sine nyheter i din Facebook-feed.

Det kan være duket for en ordning med gratis skolemat for alle i grunnskolen. Det er i hvert fall konklusjonen blant ernæringsfysiologer, lærere, foreldre og elever etter et prøveprosjekt med tre skoleklasser og hundre familier på Østlandet i september. 200 barn fikk i én måned matpakker på døren eller levert på skolen.
 

– Det er fullt mulig å få til en skolematordning i Norge med utgangspunkt i den gode, gamle matpakka kombinert med nye, effektive distribusjonsmodeller, sier administrerende direktør i Mills, Knut Heje, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Etterspørselen er der

Ifølge Heje må det være høyt kvalitetsnivå på produktet, en viss valgfrihet i tilbudet og ikke minst at både myndigheter, kommersielle aktører og skoler går sammen om å få det til.

– Etterspørselen er der, både fra lærere og foreldre, og vår erfaring er at det er mulig å realisere et tilbud, mener han.

Fint for elevene

Gjellerås skole i Skedsmo kommune var blant de tre skolene som tok del i forsøksprosjektet. Lærer Nina Brattbakk synes spørsmålet om en nasjonal skolematordning er litt for sammensatt til å mene noe om. Samtidig påpeker hun at det utvilsomt kan gjøres noe med måltidssituasjonen i skolen.

– Fellesmåltider er fine situasjoner for elevene, og de skaper en fin sosial dimensjon som vi lærere benytter oss av, sier Brattbakk, som tror fellesmåltidene varierer fra skole til skole.

– Kanskje trenger vi en lokal, regional eller nasjonal veileder for skolemåltidene? Det tror jeg mange skoler og lærere hadde opplevd som både nyttig og inspirerende, mener hun.

Saken fortsetter under bildet.

Mat: Innholdet i matpakkene var tilpassert allergier og andre hensyn i de utvalgte klassene. Foto: martine kolstad, anb

Mat: Innholdet i matpakkene var tilpassert allergier og andre hensyn i de utvalgte klassene. Foto: martine kolstad, anb

Det er fullt mulig å få til en skolematordning i Norge.

Knut Heje, administrerende direktør i Mills

Ni av ti med matpakke

Stortingsrepresentant Kent Gudmundsen (H) sier at en ordning med gratis skolemåltid, finansiert av staten, vil kreve et helt annet omfang på fasiliteter og logistikk enn det skolene kan tilrettelegge for gjennom lokale tilpasninger. Dessuten er det for få skoler som setter av en pause til skolemåltider på minimum 20 minutter.

– Ni av ti barn har med en sunn matpakke på skolen, og det viktigste vi kan gjøre da er å ha godt kvalifiserte lærere og sikre alle elever en god skolegang. En statlige matpakke vil koste milliardbeløp og utfordre andre og viktigere satsinger i skolen, sier han til ANB.

– Jeg er tilhenger av solide rammer for skolemåltider og gode lokale løsninger, og vi har støtteordninger til meieriprodukter og frukt og grønt som flere kommuner allerede benytter seg av, sier han. (ANB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags