Skogbrannfare på rødt nivå i over 50 kommuner

Det er skogbrannfare på høyeste nivå - rødt - i over 50 kommuner i 13 fylker. Spesialvarselet på yr.no gir deg hele oversikten. Foto: Faksimile

Det er skogbrannfare på høyeste nivå - rødt - i over 50 kommuner i 13 fylker. Spesialvarselet på yr.no gir deg hele oversikten. Foto: Faksimile

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Fem brannhelikoptre og 15 innsatsgrupper fra Sivilforsvaret i sving fredag morgen: - Ekstrem situasjon, sier Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

- Dette er en ekstrem situasjon. Skogbrannfaren er veldig, veldig høy, og det vil vedvare i lang tid framover, sier pressevakt Anders Høvik i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Nettavisen fredag morgen.

I Østfold, Akershus, Oslo, Buskerud, Vestfold, Telemark og Aust-Agder er det skogbrannfare på høyeste nivå i samtlige eller de fleste kommuner.

Situasjonen er også kritisk i en rekke kommuner i Hedmark, Oppland,  Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Høvik opplyser at ressursene i brannberedeskapen i Norge nå utnyttes for fullt gjennom det kommunale brannvesenet, Sivilforsvarets innsatsgrupper og brannhelikoptrene, men at de sivile ressursene fortsatt strekker til.

- Vi er i dialog med Forsvaret, og de står klare til å bistå hvis vi trenger dem, men de sivile ressursene er ikke uttømt, sier Høvik.

Fredag klokka 10 er fem av brannhelikoptrene i innsats; ett i Lunde i Telemark, to på Hægebostad i Vest-Agder og to i Akershus.

Norge har i alt 16 brannhelikoptre i beredskap nå. Det er langt høyere enn det pleier å være.

HØYESTE NIVÅ: Det er skogbrannfare på høyeste nivå - rødt nivå - i over 50 kommuner i 13 fylker. Faksimile fra Yrs spesialvarsel på yr.no. Foto: Faksimile

- I en normal situasjon klarer vi oss med ett brannhelikopter, så det sier noe om hvordan situasjonen er nå at vi har så mange i sving, sier Høvik.

Lav terskel for å hjelpe

Helikoptrene er stasjonert ulike steder på Østlandet og flyttes rundt relativt ofte ettersom skogbrannsituasjonen utvikler seg.

- Terskelen for å sette inn skogbrannhelikopter er lav. Hvis lokal brannnvesen ber om bistand, så får de hjelp - så sant helikopteret kan fly. I går hadde vi en situasjon med lyn og torden som satte begrensninger.

Sivilforsvarets innsatsgrupper har vært mye brukt de siste dagene, opplyser Høvik.

Selv om det kom noe nedbør torsdag, er skogbrannfaren på høyeste nivå mange steder i Østfold, Akershus, Oslo, Hedmark, Oppland, Buskerud, Vestfold, Telemark og i Agder-fylkene. Faren er også stor i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, ifølge Yrs oversikt.

Meteorologisk institutt beregner skogbrannfaren og utsteder varsel om skogbrannfare. Det gjør de blant annet på bakgrunn av nedbør, lufttemperaturer og luftfuktighet.

De nærmeste dagene er skogbrannfaren betegnet som meget stor og er satt på høyeste nivå - rødt - i over 50 kommuner i 13 fylker.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags