Gå til sidens hovedinnhold

Denne knappen har reddet liv i ti år

Artikkelen er over 2 år gammel

Norsk oppfinnelse gir millioner til veldedighet. For ti år siden ble Pantelotteriet etablert, et lotteri der tomme bokser og flasker brukes som innsats i panteautomater. Nå sikrer den norske oppfinnelsen titalls millioner kroner til veldedighet hvert eneste år.

– Pantelotteriet startet med et ønske om å lage et lotteri som kunne gi faste inntekter til veldedige formål, uten fare for spillavhengighet. Svaret fant vi i panteautomaten, som allerede sto i alle butikker, forteller Gaute Langdal, daglig leder i Pantelotteriet, som selv var med på å utvikle lotteriet.

Men det tok ti år fra ideen ble unnfanget til Pantelotteriet ble etablert.

– Det var en vanskelig oppgave å få ideen til å virke i praksis, men vi fikk god hjelp fra mange eksperter. Så i 2008 kunne man for første gang i verden satse panten sin på en panteautomat, og få muligheten til å bli millionær, sier Langdal.

Overskuddet fra Pantelotteriet går til Røde Kors, og utgjorde allerede etter ett års drift én million kroner. I løpet av 2018 kommer det årlige beløpet trolig til å nå 40 millioner kroner.

– Pantelotteriet er en enkel og spennende måte å støtte veldedig arbeid på. Midlene vi får fra Pantelotteriet er utrolig verdifulle for oss, og gjør at Røde Kors kan drive enda mer humanitært arbeid – både lokalt og nasjonalt. Midlene fra Pantelotteriet er med andre ord livsviktige, sier Robert Mood, president i Røde Kors.

Det er imidlertid ikke bare Røde Kors som vinner med Pantelotteriet. Siden starten i 2008 har 58 personer blitt pantemillionærer, og det er utbetalt over tre millioner premier på til sammen nesten 225 millioner kroner.

Den siste som vant én million kroner, var en mann i Kristiansand som vant på sin lokale Meny-butikk i slutten av juni etter å ha satset pant for 28 kroner. (ANB)

Kommentarer til denne saken