Del Enebakk Avis-abonnementet med familien.

[siste.no] Usikrede nettverk om bord kan utgjøre en fare for reisende og skade bedriften du jobber for.

– Selv om mange forretningsreisende er takknemlige for at stadig flere flyselskaper tilbyr gratis trådløst internett, er det ikke alle som tenker på hvilken sikkerhetsutfordring dette kan føre til. Dersom man ikke tar ordentlige forholdsregler, kan utenforstående skaffe seg tilgang til kundedata og informasjon som er privat og konfidensielt, sier Bernt Roger Eliasssen, direktør for BCD Travel i Norge.

Eliassen ber folk tenke seg om både én og to ganger før man bruker wi-fi på flyet

– Mange er veldig slepphendte på dette området, sier han.

Omtrent halvparten av alle flyselskapene tilbyr nå wi-fi. Dette gjelder spesielt på de fleste interkontinentale flygingene.

– Folk som reiser med jobben setter ofte pris på dette, og tenker kanskje ikke på sikkerheten når de ser på muligheten for å jobbe litt på veien. Men dersom man ikke tenker på farene ved å bruke et åpent nettverk, gjør man seg og sin bedrift sårbare for virus, forklarer Frank Schuchard hos BCD Travel.

– Bedriften risikerer å miste både personlig og konfidensiell informasjon. Og er man først angrepet, kan dette føre til ytterligere angrep mot systemer og informasjon. Det kan igjen føre til sabotasje og skade av omdømme, sier han.
 

Han anbefaler at de passasjerene tar noen enkle grep for å beskytte laptop og andre mobile enheter.

– Er du ute og reiser, må du også være oppmerksom på hva et angrep kan bety og viktigheten av å sikre sensitiv informasjon, påpeker Schuchard.

Han kommer med gir noen enkle råd som kan beskytte de reisende mot å bruke usikrede nettverk:

  • Bruk sikkerhetssystemer: Installer et anti-virusprogram og brannmur.
  • Når du kobler deg på et nettverk, må du sørge for at det skjer via en sikker VPN-kobling. Direkte koblinger til offentlig wi-fi bør bli stanset av VPN-løsningen. Sørg for at din arbeidsgiver har installert oppdaterte sikkerhetssystemer på sine bærbare enheter.
  • Ta regelmessig backup på bærbare enheter.