Ringer og truer eldre mennesker: – Får beskjed om å samle sammen verdisaker

Politiet advarer onsdag ettermiddag.

DEL

Operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt opplyser via Twitter at de har mottatt en rekke meldinger fra eldre mennesker i distriktet.

– Disse har blitt oppringt fra en dame med polsk aksent som utgir seg for å være politi. De fornærmede for beskjed om å samle sammen verdisaker og legge det fram for vedkommende når hun kommer, sier operasjonlederen til Romerikes Blad.

Like før klokka 18.00 er politiet på privatadresser både på Sørumsand og Jessheim i forbindelse med disse sakene.

– Det er i tillegg framsatt alvorlige trusler om de fornærmede ikke gjør som de får beskjed om, fortsetter operasjonslederen.

La ut verdigjenstander

Én av dem som ble oppringt valgte å følge anmodningen fra kvinnen som ringte.

– En kvinne i 80-årene fra Sørumsand har gjort som hun fikk beskjed om. Hun la ut verdigjenstander og de er nå fjernet. Politiet gjør undersøkelser for å se hva vi kan finne ut i nærområdet, sier Marstad.

Han forteller at de eldre personene blir truet hvis de ikke gjør som kvinnen sier.

– Jeg vil ikke gå i detalj på hva innholdet i truslene er, men gjør de ikke som de får beskjed om så er det et element av vold i truslene.

Ifølge operasjonslederen var det også lignende svindel-tilfeller i desember.

– De fornærmede i saken har stort sett polsk bakgrunn, men er godt etablert i Norge.

– Har dere noen mistenkte i saken?

– Nei, ikke per nå, men vi gjør undersøkelser, blant annet opp mot elektroniske spor.

Ingen utsatt for vold

Politiet opplyser at alle har blitt kontaktet gjennom skjult nummer og kommer også med en sterk oppfordring til dem som skulle bli oppringt av kvinnen eller lignende svindlere.

– Jeg henstiller til de som blir oppringt om å forsøke å være litt frampå, selv om jeg forstår at det kan være vanskelig. Spør hvem det er som ringer, hvor de ringer fra, hvilket telefonnummer de har. Vil de ikke gi den informasjonen så er det svindel og da må du kontakte politiet, sier Marstad før han fortsetter:

– Det er også viktig å påpeke at det ikke er noen tilfeller der noen har blitt utsatt for vold hvis de ikke har gjort som de er blitt fortalt.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags