Gå til sidens hovedinnhold

420.000 tåler ikke renteøkning

Artikkelen er over 3 år gammel

En renteøkning på mer enn ett prosentpoeng er mer enn 420.000 nordmenn klarer å håndtere. Halvparten av dem klarer ingen økning overhodet.

(Romerikes Blad)

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 synes tallene i undersøkelsen som Respons Analyse har utført på oppdrag for banken, er trist lesing.

– Dette burde være helt unødvendig. Når man får boliglån, blir man testet i banken til å kunne tåle en renteøkning på inntil 5 prosentpoeng og likevel klare de vanlige utgiftene. Når så mange sier at de ikke klarer selv en liten renteøkning, har de lagt seg til et altfor høyt forbruk, sier Gundersen til NTB.

Økning kommer

Sentralbanksjef Øystein Olsen varslet torsdag at den rekordlave styringsrenten på 0,5 prosent trolig får sitt første løft om et år.

Olsen la til at det skal skje varsomt. Men samtidig har Norges Bank nå skjøvet tidspunktet for det første rentehoppet et halvt år tidligere fram i tid sammenlignet med hva sentralbanken tidligere har antydet.

Lysere utsikter for norsk økonomi er en av grunnene til at renteøkningen rykker nærmere.

Enklere overgang

Gundersen råder dem som allerede nå vet at de kommer til å slite, til å forberede seg.

– Veldig mange ser ut til å vent seg til det lave rentenivået, slik at alt som er igjen etter at lån og renter er betalt, går til forbruk. De står overfor en tøff omstilling. Men klarer de å stramme inn på forbruket, kan overgangen bli enklere og rentesjokket kan dempes, sier Gundersen.

Tre av ti

Over 1.000 personer har deltatt i den elektroniske spørreundersøkelsen, som er utført mellom 6. og 13. desember.

Av dem som har boliglån, svarte litt under tre av 10 (27 prosent) at deres økonomi vil tåle en renteøkning på 5 prosentpoeng eller mer.

Sju prosent mener de ikke tåler høyere boliglånsrente enn i dag, og like mange at de tåler en økning på inntil ett prosentpoeng. Det tilsvarer totalt om lag 420.000 låntakere.

Litt under halvparten (45 prosent) sier at de tåler en renteøkning på inntil fire prosentpoeng.

Fem gode sparetips

Slik kan du forberede deg på renteøkningen, nesten uten at du merker det:

  • Dropp støttemedlemskapene. Vurder om du kan kutte ut treningssenter, abonnementer, alarm og andre faste utgifter til ting du sjelden eller aldri bruker.
  • Gode handlevaner. Jo sjeldnere du går i butikken, desto mindre bruker du totalt. Gjør ukehandel. Skriv handleliste og følg den slavisk. Da unngår du impulshandling, som ofte blir kostbart.
  • Gi lommetyvene sparken. Kutt ut de daglige småutgiftene som du egentlig ikke må bruke penger på, slik som snus, godteri, kjøpekaffe, flaskevann, ferdigmat, brus, potetgull osv.
  • Sjekk prisen. Du er ikke gjerrig selv om du sjekker pris på det du kjøper eller renter på lån. Bruk nettet aktivt og vær åpen for å handle brukt.
  • Lag budsjett. Med en plan for pengene vil de rekke lengre. Du får bedre oversikt og færre økonomiske overraskelser.

Kilde: Forbrukerøkonom Magne Gundersen, Sparebank 1

(NTB)

Kommentarer til denne saken