– En slik benevnelse går kun til de som har utmerket seg på en helt spesiell måte i historielaget, innledet leder Henning Bergersen, da det ble avslørt at et nytt medlem skulle hedres på årsmøtet på Holtop torsdag.

– Æresmedlemsskapet går til en av de som arbeider i det stille, og som har vært medlem av historielaget siden 80-tallet, sa Bergersen.

Jan Svartebekk fikk prisen for sitt arbeid med å guide på rusleturer langs Igna og sagbrukene, og i kraftstasjonen. Han har sittet i styret både som kasserer og nestleder.

– Du holdt et spennende foredrag om Ign-vassdraget på møtet, vant en av Nils Wiiks kniver og mottok atpåtil Æresemdlemskap. Dette må ha vært dagen din?

– Ja, det kan man si. Det kom veldig overraskende, og jeg hadde virkelig ikke forestilt meg dette, sier Svartebekk.

– Jeg har vært med lenge, men har ikke hatt framtredende roller. Men det var veldig hyggelig og bildet jeg fikk har allerede fått en hedersplass hjemme, sier Svartebekk.

– Jeg har vært guide både i historielagsammenheng og for skoleklasser. Det er ikke alltid like lett å komme til, for det gror igjen, men jeg har vokst opp i dette området og jeg har hatt det som lekeplass, forteller han.

– Kniven er jeg også veldig glad for. Jeg trengte faktisk en ny turkniv.

– Blir det flere turer med deg som guide?

– Jeg har ingen planer akkurat nå, men jeg stiller opp dersom det er behov.