Rydd deg lykkelig

FOTO: BRETTE: I boken «Magisk opprydding» anbefaler Marie Kondo å brette klærne framfor å henge dem opp for å utnytte plassen best mulig. FOTO: NTB scanpix

FOTO: BRETTE: I boken «Magisk opprydding» anbefaler Marie Kondo å brette klærne framfor å henge dem opp for å utnytte plassen best mulig. FOTO: NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Gjør som mer enn 2.000 andre personer - Få Enebakk Avis sine nyheter i din Facebook-feed.

Prøver du å minske klesmengden din hvert eneste år? Her er noen tips til hvordan du faktisk kan lykkes, og noen råd om veien videre.

Er du blant dem som har et altfor fullt og uoversiktlig klesskap, og som iblant tar et skippertak for å få unna litt?

Etter du har endevendt klesskapet ditt, har du kanskje klart å fylle opp fem poser som du skal gi bort til en veldedig organisasjon. «Fem poser. Nå var jeg flink», tenker du. Men når du skal legge klær inn i garderoben igjen, innser du at du egentlig ikke har kvittet deg med så mye som du trodde.

Elsker du dette?

I løpet av de siste årene er rydding nærmest kommet på moten. Og det kan ifølge flere forfattere gjøre oss lykkeligere. Organisering i klesskapet er en viktig del av ryddesjauen, men hvordan kvitter vi oss egentlig med klesplagg? Og hvordan oppbevarer vi de resterende klærne?

– Først må du ta ut alt du eier av klær og legge det på sengen eller på gulvet. Deretter sorterer du alt i fire bunker: Det du skal beholde, det du skal kaste, det du skal gi bort og det du skal selge.

Det sier TV-kjendis og forfatter Synnøve Skarbø. I fjor ga hun ut ryddeboken og bestselgeren «Synnøves system». Den store interessen for boken resulterte i en oppfølger hun er i gang med å skrive i disse dager.

Etter du har samlet sammen alle klærne, bør du ta for deg plagg for plagg og stille deg selv to spørsmål: «Trenger jeg dette? Elsker jeg dette?»

– Svarer du ja på begge spørsmålene, beholder du det. Hvis dette derimot er et plagg du verken trenger eller elsker, ja, da skal det ut av skapet. Du vil bli overrasket over hvor mange av klærne dine som ikke passerer testen! fortsetter Skarbø.

  FOTO:  /

FOTO: / Foto:

Ryddingen bør skje en dag du er i det kyniske hjørnet, understreker ryddeguruen. Ellers kan du henge deg opp i at du «sikkert kan få bruk for det en dag».

– Hva gjør du med de klærne som verken er helt rene eller helt skitne?

– Det som kan brukes igjen, går tilbake i skapet hjemme hos meg. Dersom jeg vet at jeg skal ha det på meg dagen etter, legger jeg det på en liten krakk på soverommet. Men hvis man begynner å samle halvskitne klær på en stol, er det kjørt. Da blir det fort rot!

  FOTO:  /

FOTO: / Foto:

Små firkanter

Etter du har tatt noen tøffe avgjørelser og sitter igjen med et knippe klesplagg, skal de tilbake i skapet.

– Mitt garderobeskap er ganske striglet om dagen. Da jeg flyttet fra en stor leilighet til en mindre en, ble jeg nødt til å ta grep for å få plass til alt. Derfor selger jeg nå unna og gir bort store deler av garderoben min. Det føles faktisk befriende, forteller ryddeentusiasten.

De klærne forfatteren imidlertid tar vare på, foretrekker hun å henge opp.

– Da ser du hva du har, og sjansen for at det blir brukt, er større.

Har man derimot ikke plass nok til å henge opp alt, oppfordrer Skarbø å brette klærne og legge dem i lukkede skuffer. I åpne hyller skal det ikke mer til enn et par T-skjorter på snei før inntrykket blir rotete.

– Et lurt triks er å brette klærne i små firkanter og legge dem etter hverandre i skuffen. Da har du mer oversikt enn om de ligger i stabler, sier Skarbø.

Hun er derimot ikke av typen som bretter trusene, selv om hun synes det ser veldig fint ut å folde dem som små konvolutter.

  FOTO:  /

FOTO: / Foto:

Ryddemagi

En som er opptatt av at man skal brette alt, inkludert undertøy, er japaneren og ryddeeksperten Marie Kondo.

«Brett skrittet opp til like under linningen. Brett sidene over slik at skrittet blir liggende på innsiden før du ruller trusen opp nedenfra. Når du snur den, skal trusen være formet som en vårrull og kun linningen skal være synlig», skriver Kondo i boken «Mer ryddemagi», som ble utgitt i år.

Den er oppfølgeren til hennes første bok «Magisk opprydning», utgitt i 2011. I årets ryddebok skriver Kondo videre: «Undertøy er kanskje usynlig fra utsiden, men du bør likevel stille inn gledesradaren din på full styrke når du velger ut hva du skal beholde, for dette er plagg som er i direkte kontakt med kroppen din».

  FOTO:  /

FOTO: / Foto:

Prioriter «glade» plagg

Kondo har forsket på ryddemetoder og utviklet KonMari-metoden, en metode som skal resultere i at du aldri begynner å rote igjen. Hun mener at det å få orden på huset har en positiv virkning på andre områder i livet, som jobb og familieliv. «Etter å ha viet 80 prosent av livet mitt til dette faget, vet jeg at rydding har evnen til å forandre et liv», skriver hun.

I bøkene sine nevner hun mye av det samme som Skarbø anbefaler, men Kondo foretrekker å brette klær framfor å henge dem opp.

«Å henge opp klær kan helt enkelt ikke sammenlignes med å brette når det gjelder å utnytte plassen best mulig», skriver Kondo. Hun påpeker at flere mener bretting fører til skrukker, noe hun selv avkrefter. «Det er ikke antallet bretter, men trykket man påfører klærne, som gir skrukker».

Hvis du uansett foretrekker å henge opp klærne, anbefaler Kondo å prioritere de plaggene som ser «gladere» ut når de henger, for eksempel flagrende skjørt. Ellers bør klær som er laget av tykkere stoffer, som jakker, dresser og kåper, oppbevares på hengere.

Kondo mener man bør henge tunge plagg til venstre og lettere plagg til høyre. På den måten vil klærne dine skråne mot høyre. «Tunge plagg inkluderer klær med lengde, klær laget av tyngre materialer og plagg med mørk farge. Idet man beveger seg mot høyre på stativet, blir lengden på klærne kortere, materialet blir tynnere og fargene lysere», skriver hun.

  FOTO:  /

FOTO: / Foto:

«Direkte slemt»

Også de klesplaggene man sjelden legger merke til, trenger omsorg, ifølge Kondo. «Enkelte synes å tro at det ikke har noe å si om de har på seg sokker med hull i, men det blir det samme som å erklære at «dagen i dag har egentlig ingen betydning».

De sokkene du tar vare på, de skal verken rulles eller knytes, instruerer Kondo. «Det er direkte slemt», skriver hun.

Å bestemme seg for hvor og hvordan ulike klesplagg skal oppbevares, er ifølge eksperten å gi dem et hjem: " Essensen av oppbevaringsprosessen er at du setter pris på tingene du eier og streber etter å gjøre forholdet ditt til dem så spesielt som mulig».

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags