1 av 2 barnefamilier dropper å spise frokost sammen

Barnefamilier har det travelt om morgenen og setter for sjelden av tid til å spise frokost sammen, viser undersøkelse.

Barnefamilier har det travelt om morgenen og setter for sjelden av tid til å spise frokost sammen, viser undersøkelse. Foto:

DEL

Dårlig tid om morgenen stresser barna, advarer lege og forfatter.

– Det er svært viktig å etablere gode måltidsvaner tidlig i livet, og foreldre må gå foran som forbilder. Det gjør de ved å skape gode opplevelser rundt måltidene, sier Berit Nordstrand, lege og forfatter, til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
 

Starter kvelden før

Selv om mange sier at frokost er dagens viktigste måltid, svarer fire av ti at de sjelden spiser dagens første måltid sammen. Barnefamiliene slurver altså enda mer, viser en fersk undersøkelse som er gjennomført av InFact. Nordstrands anbefaling er å starte med frokostforberedelse før man legger seg.

– Man kan for eksempel lage ferdig kaldgrøt i porsjonsglass i kjøleskapet, ved siden av å dele opp frukt og grønt til en smoothie eller lage ferdig wraps i lufttette bokser, sier Nordstrand, og legger til at man bør beregne mellom 20-30 minutter sammen ved frokostbordet.

– Dårlig tid i spisesituasjonen om morgenen overfører bare stress til barna. Det kan forårsake både svekket fordøyelse og næringsopptak, påpeker hun.

Velger ferdigmat

Forfatteren og foredragsholderen har selv seks barn og vet hvor hektisk livet er for småbarnsforeldre om morgenen. Hun nøler verken med å dele kunnskap eller metoder om hvordan du får til en smartere livsstil i en stresset hverdag.

– Det som ikke krever noen forberedelser er gresk yoghurt med granola og bær eller havregrøt med smørøye og hakkede nøtter, forteller Nordstrand.

I undersøkelsen, som er gjennomført på vegne av grensehandelkjeden Eurocash, kommer det også fram at kun én av fire barnefamilier bestandig lager måltidene fra bunnen av. Seks av ti barnefamilier oppgir at de gjør det ofte. Det siste bekymrer Nordstrand.

– Det vil si at svært mange familier med barn sjelden setter av tid til å lage mat fra bunnen av. Dermed stilles det krav til at husholdningene velger ferdigmat av høy kvalitet i butikkene, poengterer seksbarnsmoren.

Saken fortsetter under bildet.

Berit Nordstrand har kunnskap om hvordan du får til en smartere livsstil i en hektisk hverdag.

Berit Nordstrand har kunnskap om hvordan du får til en smartere livsstil i en hektisk hverdag. Foto:

Det er svært viktig å etablere gode måltidsvaner tidlig i livet.

Berit Nordstrand, lege og forfatter

Sunt eller godt

Nordmenn har heller ikke noe typisk handlemønster. Én av fire svarer at de storhandler én gang i uken, mens like mange er innom butikken hver dag.

Kvinnene er mest opptatt av at maten er sunn, mens mennene synes det aller viktigste er at maten smaker godt.

– Det er en myte at den sunne maten ikke smaker best. Vi bør påvirke menn til å tenke at god smak betyr rene og gode råvarer, sier Nordstrand. (ANB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags