«Alle» vil være med på strandrydding

Hvert år settes det nye rekorder i antall frivillige som deltar i strandryddingen. Dette bildet er fra Hvaler i Østfold i 2016.

Hvert år settes det nye rekorder i antall frivillige som deltar i strandryddingen. Dette bildet er fra Hvaler i Østfold i 2016. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Økt oppmerksomhet rundt plastforsøpling i havet gjør at frivillige strømmer til Strandryddedagen.

Du kan ikke ha unngått å få det med deg på en eller annen måte: Havet oversvømmes av plast og annet avfall. Hvis vi ikke tar tak, kan vi ha mer plast enn fisk i havet innen 2050.

Medieoppslagene rundt dette har vært mange, og stadig flere vil bidra til å redusere problemet.

– I fjor deltok nesten 49.000 frivillige i ryddeaksjoner på strendene langs kysten og i innlandet. Oppmøtet var rekordstort, og en økning på over 160 prosent fra året før, sier daglig leder Lise Keilty Gulbransen i organisasjonen Hold Norge Rent.

Til tross for rekorden i fjor håper de på dobbelt så mange deltakere i årets ryddeaksjoner.

– Nærmere 75.000 frivillige har allerede registrert seg til innsats gjennom portalen vår. Dette slår alle tidligere rekorder, og vi er på god vei mot å nå målet som er 100.000 strandryddere i 2018, forteller Gulbransen til det oppdragsfinansierte nyhetsbyrået Newswire.

76 prosent av avfallet som ble ryddet fra norske strender i fjor var plast.

Cecilie Lind, direktør for bærekraft i Ragn-Sells

Strandryddedagen er en kollektiv ryddedugnad som har vært organisert av Hold Norge Rent siden 2011. Avfallet som samles inn kan leveres gratis hos Ragn-Sells. Gjenvinningsbedriften setter også ut containere til strandryddeaksjoner der det er aktuelt.

– I fjor ble det samlet inn opp mot 1.400 tonn søppel langs norske strender. Over 2.200 km med strandlinje ble ryddet, sier direktør for bærekraft Cecilie Lind i Ragn-Sells.

De tre siste årene har Strandryddedagen markert avslutningen på strandryddeuken. I år arrangeres strandryddeuken fra 30. april til 6. mai, med selve Strandryddedagen 5. mai som høydepunktet.

Saken fortsetter under bildet.

Siden oppstarten i 2011 har engasjementet for å delta i strandrydding økt år for år, med en foreløpig kjemperekord i fjor. Helt siden starten har det vært klart at det er plast som er hovedproblemet.

– Tallene fra Hold Norge Rent viser at 76 prosent av avfallet som ble ryddet fra norske strender i fjor var plast. Det samme viser internasjonale funn, sier Lind.

Marin forsøpling er et internasjonalt problem uten landegrenser, og en trussel mot livet i havet, påpeker hun.

Nytt av året er at seilskuta S/S Vega legger ut på tokt langs kysten av Sør-Norge for å skape ekstra blest om saken.

– Vi la fra kai i Oslo 18. april, og skal seile til Runde i Møre og Romsdal og tilbake. På selve Strandryddedagen vil skuta ligge ved kai i Haugesund, sier Lise Keilty Gulbransen i Hold Norge Rent.

(ANB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags