Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan du (nesten) få fri bruk på mobildata

Artikkelen er over 3 år gammel

(Nettavisen) Selskap lanserer et nytt abonnement som de kaller «Fri data» til 399 kroner i måneden.

Det er datatrafikk som er den store driveren i mobilmarkedet for tiden. For mens antall SMS-er går ned, og samtalebruken er jevn - er det en eksplosiv økning i bruk av nettjenester på mobilen.

Men selv om databruken har gått til himmels, har norske kunder ikke fått de samme mulighetene som i våre naboland til å få fri bruk av datatrafikk.

I stedet har operatørene satset på mindre brukervennlige løsninger som ekstra datapakker, «Data rollover» med veldig forskjellige premisser, og «data boost» der du må betale ekstra for å bruke data i en kort periode.

Men nå går den lille operatøren Chili hardt ut: Selskapet lanserer et nytt abonnement som de kaller «Fri data» til 399 kroner i måneden.

– Vi tviler vel på at noen er i stand til å kopiere dette tilbudet, sier Chilimobil-sjef Lars Ryen Mill. Ifølge Mill går mange rundt og er bekymret for regningen som kan komme av overforbruk, spesielt fordi man har liten kontroll over hvor mye datatrafikk forskjellige apper faktisk skaper.

– Dette gjør at mange går rundt og bekymrer seg for dataforbruket sitt, kjøper dyre datapakker i slutten av hver måned og logger seg på trege eller usikrede wifi-soner. I et land som Norge, med et av verdens beste mobilnett til enhver tid, burde dette være unødvendig. Derfor klinker vi til med et abonnement hvor du aldri mer trenger å tenke på disse problemene, sier Ryen Mill.

Selv om Chili kaller abonnementet sitt for fri bruk, er det egentlig snakk om et abonnement som gir deg 1000 GB datatrafikk i Norge og 12 GB i EU.

Tenk på restaurantenes spis så mye du vil-tilbud. Der er det som begrepet tilsier mulig å spise så mye du vil til en fast pris, men du kan ikke ta med deg onkler og tanter og halve slekten på regningen din.

Tilbudet er personlig og knyttet opp mot eget bruk på mobilen. I utgangspunktet skal norske operatører tilby samme tilbud i EU, som i Norge, men ifølge Ryen Mill er det ikke ulovlig å ha en annen grense i EU enn i Norge.

– Det er lov, og dette er noe vi har samarbeidet nært med Nkom om. Det er en regel i EU-reguleringen som sier noe om begrensninger når det er ubegrenset bruk, sier han.

– Håper du at du blir alene på dette markedet, eller tror du de andre kommer etter?

– Jeg har en drøm om å få dette markedet for meg selv lenge, men det blir nok bare en drøm.

– Men vi har et mål om å hente nye kunder, andre operatører har andre hensyn de skal ta: De har «melkekuer», de har store kontorer og mange ansatte, sier han.

Camilla Amundsen, daglig leder i Telenors lavprisselskap Talkmore, vil ikke si om de vil redusere prisene som følge av Chilis siste stunt.

– Dette er noe vi må se på. Vi skal vurdere hva vi vil gjøre, sier hun til Nettavisen. (ANB)

Kommentarer til denne saken