Nå er dette lovlig igjen

Bålsesongen er i gang, og Norsk Friluftsliv oppfordrer til å ta middagen ute. Foto: Pressebilde/ANB

Bålsesongen er i gang, og Norsk Friluftsliv oppfordrer til å ta middagen ute. Foto: Pressebilde/ANB

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Gjør som mer enn 2.000 andre personer - Få Enebakk Avis sine nyheter i din Facebook-feed.

I tidsrommet fra 15. april til 15. september er det et generelt bålforbud i Norge, for å forhindre skog- og lyngbrann. Fredag er forbudet over for i år, og mange kan se fram til lange høstkvelder rundt bålet.

- I Norge er bålet selve symbolet på friluftslivet og er en viktig del av allemannsretten. Selv om det er restriksjoner på båltenning store deler av året, er det å samles rundt et bål en verdifull del av kulturen vår, sier Siri Meland, fagsjef samfunnskontakt i Norsk Friluftsliv.

Å tenne bål gir gode muligheter for høstkos og gode friluftsopplevelser. Men Meland understreker at man ikke trenger å gjøre det så komplisert.

- Det går fint an å ta middagen ute i det fri, også på en hverdag. Du trenger ikke å dra ut på en lang ekspedisjon - det å lage og nyte middagen i friluft er en opplevelse i seg selv, mener Siri Meland.

Mens bålforbudet tidligere bare gjaldt i og rundt skogsmark, ble det i 2016 endret til å omfatte all utmark. De nye reglene åpnet imidlertid også for bruk av skjønn, og sier at man kan tenne bål også under det generelle bålforbudet, dersom det åpenbart ikke kan medføre brannfare.

Selv om forbudet er over for i år, understreker Siri Meland at det er viktig å bruke hodet når man skal gjøre opp ild i naturen.

– Egentlig er det ganske enkelt. Vi ønsker at alle skal nyte høsten ute, og at så mange som mulig skal oppleve gledene ved å kose seg rundt et bål, men det er viktig at man vet hvilke regler som gjelder.

GODE RÅD OM BÅLBRENNING

  • Bruk hodet, vis aktsomhet og husk regelen om sporløs ferdsel.
  • Skal du tenne bål, så bruk en bålplass som allerede eksisterer i stedet for å lage en ny.
  • Husk å ikke gjøre skade på friske trær og planter.
  • Det er bedre å ha med ved hjemmefra.
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags