26. august arrangeres Plankemarsjen i Enebakk. Plankemarsjen er en turmarsj som arrangeres for 35. gang, og som altså har et lite jubileum i år.

Marsjen går fra Kirkebygda, midt i Enebakk, og ender opp ved Rausjø skole i Rausjøgrenda i Østmarka. Plankemarsjen tar deg på en 10 kilometer lang tur gjennom både kulturlandskap og Østmarkas karakteristiske terreng.

Plankemarsjen ble første gang arrangert i forbindelse med Enebakk Arbeiderpartis 80-års jubileum i 1983. Gjennom årene har flere hundre voksne og barn tatt turen gjennom den sørøstlige delen av Østmarka. Marsjen minner oss om en sentral aktivitet i området i flere hundre år – skogsdrift og plankeproduksjon.

Karen Curido var en forretningskvinne som administrerte store skogsområder i Østmarka. Hun startet arbeidet med å stikke ut Plankeveien på 1760-tallet, en vintervei for planketransport til Christiania. Dagens Plankemarsj følger delvis samme trasé, og underveis er vi innom flere sentrale steder i Østmarkas tømmer- og plankehistorie.

Målgang er på Rausjø skole, som ble bygget i 1913, og som var i drift som grendeskole for det lille samfunnet i skogen fram til tidlig på 1950-tallet. I Rausjøgrenda tok gjerne plankekjørerne en pust i bakken og en tår eller to ved skysstasjonen. Når deltakerne i dag kommer fram til målet får de mulighet til å få kjøpt litt mat og noe å leske seg på, men dagens drikke er garantert noe svakere enn den drikken plankekjørerne satte til livs.

Hjemreisen skjer via gratis busstransport tilbake til start. Det er ingen forhåndspåmelding eller forhåndsbetaling. Påmelding skjer mellom kl 0900 og 1100 ved startstedet på marsjdagen. Prisen er kr 200,- for voksne og kr. 50,- for barn under 16 år. Ved start får du utdelt en informasjonsbrosjyre med kart over løypa og andre beskrivelser av steder underveis.

I 2017 var det ca 150 personer, voksne og barn som gikk marsjen og fikk seg en fin avslutning på sommeren. Enebakk Arbeiderparti ønsker alle unge og gamle deltagere hjertelig velkommen til sensommerens vakreste eventyr den 26. august. 

Vel møtt alle sammen!

Ønsker du mer info gå inn på: Plankemarsjen på Facebook. Eller ta kontakt med: Roar eller Vilde på mail. Roar: roar.elguren@gmail.com  Vilde: vilde.eriksen@bjerknes.as)

Roar elguren

Prosjektleder Plankemarsjen

Enebakk Arbeiderparti