256 barn fra hele landet involvert i ny overgrepsskandale

Advokatene Gunhild Lærum og Gard A. Lier forsvarer romerikingen. Det er de samme advokatene som forsvarer mannen som er tiltalt i norgeshistoriens største overgrepssak – en sak som pågår i Nedre Romerike tingrett akkurat nå.

Advokatene Gunhild Lærum og Gard A. Lier forsvarer romerikingen. Det er de samme advokatene som forsvarer mannen som er tiltalt i norgeshistoriens største overgrepssak – en sak som pågår i Nedre Romerike tingrett akkurat nå. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Hele etterforskningen startet da en trøndersk mor høsten 2017 hørte stemmer fra barnerommet. Da politiet slo til i januar 2018, viste det seg at romerikingen hadde forgrepet seg på 256 barn før han ble stanset.

DEL

(ROMERIKES BLAD): Det framkommer i en tiltale på formidable 12 sider – tatt ut av statsadvokat Carl Graff Hartmann ved Oslo statsadvokatembeter.

– Han ble pågrepet i januar 2018 og har sittet varetektsfengslet siden. Det er kun denne personen som er tiltalt i saken, opplyser Hartmann i en pressemelding.

Som Romerikes Blad skrev allerede i begynnelsen av mars, er alle overgrepene begått via internett og det er ikke avdekket fysiske møter.

Ifølge Hartmann har etterforskningen innad i politiet vært benevnt som «OP OS», fordi overgrepene er begått via kommunikasjonstjenestene Omegle og Skype.

– Det ene tok det andre

I politiavhør skal den siktede mannen fra Nedre Romerike ha forklart at «det ene tok det andre».

Den gigantiske overgrepssaken ble kjent bare kort tid etter at Norgeshistoriens største overgrepssak startet i Nedre Romerike tingrett.

– Det oppleves selvsagt brutalt for ham når politiet først slår til, men han er glad han ble stanset og han har hele veien etter dette vært åpen om det han har gjort, sa mannens forsvarer, advokat Gard Lier til rb.no i mars.

Mange likheter

Da Romerikes Blad omtalte saken den gangen, kom det fram at likheten mellom de to sakene er mange – selv om de to sakene ikke har noen sammenheng.

  • I begge sakene er det primært snakk om en stor mengde nettovergrep mot mindreårige gutter.
  • I begge sakene dreier det seg om et voldsomt antall ofre: I saken som nå går i retten, er det snakk om over 300 ofre. I denne saken er mannen i 40-årene tiltalt for overgrep mot mer enn 250 barn.
  • I begge tilfellene har kontakten mellom gjerningspersonen og ofrene oppstått via chatteprogram på nettet – i den siste saken via Skype og Omegle.
  • I begge tilfellene har gjerningsmannen utgitt seg for å være en ung jente.
  • Allerede fra første stund har den tiltalte romerikingen erkjent straffskyld for lovbruddene politiet har avdekket.
  • Begge gjerningsmennene hevder via sine forsvarere at de er glade for at de til slutt ble tatt – fordi det var slik de kunne bli stanset.

Men mens mannen bak norgeshistoriens største overgrepssak til dels har brukt trusler til å skaffe seg bildene han var ute etter, har gjerningsmannen i den «nye» saken gått fram på en annen måte.

Han skal i stor grad ha lokket og gitt komplimenter til sine ofre.

Resultatet har dog vært det samme. En lang rekke unge gutter har sendt bilder og videoer til «serie-predatorene».

Mannen var i full jobb da saken først ble avdekket. Så vidt rb.no forstår, knyttes ingen av overgrepene opp mot mannens arbeid eller hans øvrige fritidsinteresser.

– Det er ingen klar, utløsende faktor, men det er ting i hans liv som har gjort at han på et tidspunkt har gjort at han har begynt med dette. Siden har det eskalert og han har ikke klart å stanse, forklarte Lier til RB den gangen.

Så vidt rb.no forstår, skal romerikingen hele tida ha erkjent straffskyld.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags