Gå til sidens hovedinnhold

Denne gruppen er mest utsatt for nettsvindel

Artikkelen er over 3 år gammel

Så enkelt deler du abonnementet ditt med familien.

1 av 5 nordmenn mellom 18 og 29 år sier de har blitt utsatt for nettkriminalitet som har forårsaket skade eller tap. Denne aldersgruppen ser ut til å være mest utsatt for nettsvindel.

Det kommer fram i en ny undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av Codan Forsikring.

Nettkriminalitet handler om alt fra hacking, virus, datingsvindel, phishing og kryptering av data til at man blir lurt til å utbetale penger gjennom å klikke på en lenke i en e-post, fakturasvindel og annet.

– Det er svært betenkelig at 170.000 unge har lidd tap eller skade som følge av nettkriminalitet, og for mange i etableringsfasen kan dette få store konsekvenser. Jeg er bekymret for den utviklingen vi ser, derfor må vi ta grep nå og øke kunnskapen om hvordan vi kan forhindre at flere rammes, sier administrerende direktør Stefan Langva i Codan Forsikring.

Les også: Nytt Facebook-virus sprer seg

Av hele befolkningen svarer 14 prosent, nesten 750.000 nordmenn, at de har blitt utsatt for slik datakriminalitet med påfølgende tap eller skade.

– Vi tar stadig i bruk nye tjenester og deler mer informasjon, enn det som er fornuftig for å gjøre livet litt enklere eller litt mer underholdende. Det har en bakside. Så godt som alle legger igjen digitale spor, og mange slurver med passord og sikkerhet. For kriminelle er naive nordmenn en gullgruve, og de finner stadig nye måter å svindle oss på, sier Langva.

Les også: Derfor får du brev fra Skatteetaten nå

Bjarte Malmedal er seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring. Han forteller at svindelforsøk ofte starter med ID-tyveri.

– For folk flest dreier slik kriminalitet seg om løsepengevirus, eller annen type svindel som for eksempel falske fakturaer. Svindelforsøkene begynner gjerne med ID-tyveri, sier han.

Malmedal legger til at de vanligste feilene handler om grunnsikringen.

– Mange har dårlige passordvaner, og sørger ikke for å oppdatere systemer og applikasjoner slik at de blir mindre sårbare. Det er dessverre også lett å bli lurt og manipulert av dyktige kriminelle, slik at man oppgir personlig informasjon eller bankkort-detaljer til de kriminelle. (ANB)

Kommentarer til denne saken