Reiser du på hytta i påsken? Da bør du tenke på brannsikkerhet

Det er viktig å brannsikre hytta.

Det er viktig å brannsikre hytta. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Mange nordmenn som drar til fjells i disse dager bør huske på å brannsikre hytta.

- Vi er mye innendørs på hytta og omringer oss ofte med levende flammer, da er også sjansen større for brann. Brannsikring kan redde liv og bør være minst like viktig som fjellvettreglene og solkremen når nordmenn drar på hyttetur, sier administrerende direktør Viggo Skeisvoll i Sector Alarm.

Det er Ås Avis som omtaler saken.

Halvparten reiser bort

Ifølge en undersøkelse fra TNS Gallup på vegne av NHO reiseliv, reiste i fjor fem av ti nordmenn bort i påsken. Nesten 80 prosent skulle feriere i Norge. Mange av disse reiser på hytta med venner eller familie.

- Mange hytteeiere har etablert gode rutiner når det gjelder brannsikring. Tall fra SSB viser at rundt 20 000 hytter skifter eier i løpet av et år. For alle nye hytteeiere er det viktig å få seg gode rutiner helt fra starten, sier Viggo Skeisvoll.

100 hyttebranner

Ifølge Brannvernforeningen rykker brannvesenet ut til over 100 hyttebranner i året og de fleste branner skyldes menneskelig adferd som glemsel, uoppmerksomhet, uforsiktighet, slurv og mangel på kunnskap.

Uansett om du skal feriere på fjellet eller ved fjorden, er det påbudt med fungerende røykvarsler og slukkemiddel i alle ferieboliger. Mange hytter ligger langt fra nærmeste brannstasjon og tidlig varsling er derfor helt avgjørende hvis uhellet først er ute. Men, det nytter ikke å ha røykvarsler og slukkemiddel hvis det ikke fungerer.

Sjekk røykvarsleren

- Det kan være smart å tenke på at noen utleiere slurver med påbudet om fungerende røykvarsler på hyttene, så ta dine forholdsregler og sjekk røykvarsleren selv om du ikke eier hytta selv. Sjekk også at slukkemiddelet på hytta er i orden. Med noen enkle grep kan du sikre hytta. Da er du trygg hele døgnet enten du skal tilbringe fridagene i egen eller i leid hytte, skriver NTB.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags