Kilogrammet skal pensjoneres

I 129 år har dette loddet, om lag 39 millimeter høyt og 39 millimeter i diameter, vært den internasjonale standarden for et kilogram. Nå blir definisjonen endret. Foto: AP / NTB scanpix

I 129 år har dette loddet, om lag 39 millimeter høyt og 39 millimeter i diameter, vært den internasjonale standarden for et kilogram. Nå blir definisjonen endret. Foto: AP / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Hvor mye er en kilo? Etter 129 år skal det stakes ut en ny framtid for både kilogrammet og andre internasjonale måleenheter.

I dag, fredag, samles en gruppe vitenskapsfolk fra det internasjonale meteorologiske miljøet i Versailles i Frankrike for å stemme over de foreslåtte endringene i det internasjonale målesystemet (SI). Fire av de sju grunnenhetene – kilogram, ampere, kelvin og mol – skal få helt nye definisjoner. Årsaken er at stadig bedre teknologi har gitt bedre og mer nøyaktige måter å måle på.

– Den teknologiske utviklingen har nå kommet så langt at også kilogrammet kan knyttes mot en naturkonstant. Det betyr at vi nå får en stabil referanse, noe som vil gi oss gode muligheter for videre utvikling, sier direktør for det norske Justervesenet, Geir Samuelsen, som er på plass i Versailles.

For kilogrammets del betyr det at loddet, som har stått i en safe i Paris-forstaden Sevres siden 1889, dyttes ned fra tronen som selve definisjonen på én kilo. Den nye definisjonen blir en fiksert numerisk verdi basert på Plancks konstant. Alle de sju hovedmåleenhetene skal heretter bli knyttet mot fundamentale konstanter.

Det nye SI-systemet vil tre i kraft på verdens meteorologidag 20. mai neste år, dersom endringene blir vedtatt.

(©NTB)

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken