Dropp dette kjøttet hvis du vil spise klimavennlig

Kjøtt fra okse og ku er klimaverstingen i kjøleskapet ditt.

Kjøtt fra okse og ku er klimaverstingen i kjøleskapet ditt. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Gjør som 2.600 andre personer - Få Enebakk Avis sine nyheter i din Facebook-feed.

Kjøtt fra storfe fører til nesten åtte ganger så mye global oppvarming som kjøtt fra kylling og laks.

Vi kan spise kylling eller laks til middag sju dager i uka før klimafotavtrykket vårt blir like stort som etter en eneste middag der ku eller okse ligger på tallerkenen.

De australske forskerne Enda Crossin og Karli Verghese og britiske Stephen Clune (fra Lancaster University) har samlet resultatene fra 369 studier som alle har sett på klimagassutslippene ved produksjon av til sammen 168 matvarer, skriver forskning.no.

– Det er veldig stor forskjell på klimagassutslippene fra ulike typer kjøtt, bekrefter Bob van Oort. Han er seniorforsker ved forskningsinstituttet Cicero.

– Gris har mye lavere fotavtrykk enn storfekjøtt. Kylling og laks har enda lavere fotavtrykk. Minst er fotavtrykket fra grønnsaker og frukt som er dyrket utendørs, sier van Oort.

Han minner likevel om at mindre bilkjøring og færre flyreiser er tiltak med enda større klimaeffekt enn å spise mindre storfekjøtt.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags