Gå ned under vann, eller overnatt i en tretopphytte. Det kan bli mulig i dyreparken på Gran.

Prosjektleder Mira Kahn kan nå vise frem de første skissene over Dyrenes Rike som er under planlegging ved Harehøgda på Gran.

– Dette er et førsteutkast av hvordan Dyrenes Rike kan se ut, forklarer Mira.

På dyrenes premisser

Slik parken er tenkt bygget opp, vil det ikke nødvendigvis være slik at de besøkende får se alle dyrene ved hvert besøk.

– Uavhengig av hvor mange dyr vi har, så kan jeg ikke love deg hva du får se, men jeg kan love deg at du skal få se noe. For i Dyrenes Rike er du på besøk på dyrenes premisser, og det betyr at det ikke alltid passer for dem å titte frem. Akkurat som i naturen, sier Mira.

Utnytte vannet

Området som er satt av til dyrepark består av mye vann, og dette vil selvsagt få en sentral plass i Dyrenes Rike.

– Vannet er et nydelig område i Dyrenes Rike. Vi ønsker å legge til rette slik at de besøkende får mest mulig glede av det, med god utsikt utover fra flere steder i parken. Vi ser også på muligheter for aktiviteter som kanopadling og ikke minst muligheten for å besøke livet under vann ved å gå ned i vannet via en rampe. Livet under vann og i våtmarksområdet er utrolig spennende og viktig for å forstå helheten, og det skal vi selvfølgelig fremheve.

Overnatting

I forbindelse med parken planlegges det et hotell i nordenden. Men det er ikke den eneste overnattingsmuligheten som vurderes.

– Hovedsaklig ser vi på tre muligheter hvor den ene ikke nødvendigvis utelukker den andre. Den første er et større hotell som kan ta både norske og utenlandske turister i tillegg til å holde konferanser og event. Den andre er tretopphytter der du kan sove ute i skogen blant noen av dyrene, og våkne til både lyden og synet av dyrene rundt deg. Den tredje, som vi nok ønsker å tilby uansett, er telt/lavvo for blant annet skoleklasser og leirskoler, samt besøkende som ønsker en ekte villmarksopplevelse.

Foreløpige skisser

Mira understreker at disse skissene kun er utkast til hvordan parken kan bli seende ut, og at mye kan bli endret fremover.

I tillegg til selve dyreparken, vurderes det også å avsette et område for mottak av ville dyr.

– Vi ser på muligheten for å bygge et mottak på nedsiden for skadede ville dyr som vi kan ta inn og rehabilitere for utsetting, forklarer prosjektlederen.

Egen bondegård

Den planlagte bondegården i Dyrenes Rike kan komme til å huse utrydningstruede norske arter som dølahest, telemarksfe, grå trøndersau, kystgeit eller norsk hvit gås.

– Hvilke av disse artene vi vil huse er ikke bestemt, sier Mira.

– Vi synes det er viktig å sette fokus på disse artene og la folk oppleve de på nært hold. På den måten kan vi forhåpentligvis bidra til et større fokus på arten og bedre muligheter for at artene består.

Ett av de viktigste målene med bondegården er å skape et sted der barn og unge skal kunne oppleve og lære om dyrene på nært hold. Mira ønsker også å skape et spennende sted der man kan lære om gårdslivet. Alt fra hva kua spiser til hvor egget kommer fra.

– Vi ønsker også å tilby kortreist, god mat både til å spise i parken, men også som de besøkende kan kjøpe med seg hjem.

– Og hvem vet, kanskje blir det mulig å feire bursdag på låven og hoppe i høyet fra en trygg høyde, sier Mira.

Som ellers i parken skal velferden og behovene til dyrene komme i første rekke.

– Det betyr at vi skal skape områder der dyrene selv velger om de vil være ute eller inne og om de skal være synlige og tilgjengelige for de besøkende eller ikke.