Frykter ny ekstremflom på Østlandet

Flom i Enebakk september 2015.

Flom i Enebakk september 2015. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Gjør som 2.600 andre personer - Få Enebakk Avis sine nyheter i din Facebook-feed.

Store snømengder kan bli til enorme vannmasser dersom snøsmeltingen skjer sent og plutselig. Ekspertenes skrekkscenario er en ny vårflom på 1995-nivå.

– Det er all grunn til å være obs på situasjonen, som er veldig lik den i 1995 med mye snø i fjellet og en lang kuldeperiode. Blir det plutselig varme og mye nedbør, vil forholdene ligge til rette for en skikkelig vårflom, sier Øyvind Paasche ved Bjerknessenteret og prosjektleder for Hordaflom til Nettavisen.

Flommen i 1995 gjorde skader på i underkant av to tusen gårdsbruk og kostet samfunnet rundt to millioner kroner. Det gikk også liv tapt.

Ifølge NVE ligger det nå 30 til 50 prosent mer snø enn normalt i hele Sør-Norge, mens det i enkelte lavereliggende områder ligger mer enn tre ganger så mye snø til vanlig.

Har ikke vært så kaldt siden OL på Lillehammer 

Det store problemet oppstår hvis denne snøen smelter i løpet av kort tid, i stedet for å smelte bort gradvis over tid.

– I så fall ligger til an til å bli en ganske betydelig flom på Østlandet, sier han. Per nå er det ingenting som tyder på værskifte i Sør-Norge med det første.

Ifølge Paasche er det grunn til å være bekymret dersom vi nærmer oss mai uten at det har vært noe særlig mildvær, Varmeperioder i april kan bidra mye slik at smeltingen skjer gradvis.

Ved storflommen i 1995 begynte ikke temperaturene å stige før 22. mai, og da samtidig som det kom mye nedbør.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags