Kommende stormfloer kartlegges med nytt verktøy

Illustrajonsfoto: Olav Sundvor

Illustrajonsfoto: Olav Sundvor

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Fremtidens havnivåendringer skal bli lettere å se med Kartverkets nye verktøy. Det kan spare kommunene for store kostnader.

I løpet av dette århundret kan havnivået i Norge ha steget med en halv meter. Områder som ligger lavt og nær havet, vil derfor bli mer utsatt for stormflo i fremtiden. Det kan få konsekvenser for bygninger, annen infrastruktur, landskap og natur i vannkanten.

Med bakgrunn i FNs klimapanel sine fremskrivninger har forskere ved Statens kartverk utviklet en løsning som gjør det mulig å visualisere konsekvensene av fremtidens stormfloer og havnivåendringer.

Kartverkets nye verktøy har forskerne lagt inn detaljert informasjon om stormfloenes påvirkning i terrenget. Kartet gir statistikk over bygninger, arealer og oversikt over veier som er utsatt for oversvømmelse fra havet.

– Når man zoomer inn på hytten si og ser hvordan en stormflo kan se ut i 2090, blir det enklere å ta innover seg hva konsekvensene faktisk vil være, sier forsker Kristian Breili i Kartverket til NRK.

Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) mener verktøyet vil bli viktig i både kommunal og privat planlegging i fremtiden. Hun mener det nye kartet vil være spesielt viktig for kommuner og mindre virksomheter, samt for privatpersoner, som ikke har ressurser til å gjøre egne analyser.

– Vi vet at det blir både mildere og våtere vær. I Norge bor 75 prosent av befolkningen langs kysten. Vi er en kystnasjon og trenger derfor et slikt verktøy, sier Mæland.

Kun halvparten av norske kommuner har per i dag kartlagt hvor sårbare de er for stormflo. Tiltaket kan derfor gi store samfunnsøkonomiske besparelser gjennom bedre planlegging i fremtiden.

Stormflo oppstår når pålandsvind kombinert med springflo sørger for opphopning av vann langs kysten. Dette gir ektremt høy vannstand.

Stormflo oppstår når pålandsvind kombinert med springflo sørger for opphopning av vann langs kysten. Dette gir ektremt høy vannstand.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags