Du kan bryte loven hvis du legger ut bilder av andre

Du kan ikke legge ut feriebildene dine helt uten videre. Det kan være lovbrudd.

Du kan ikke legge ut feriebildene dine helt uten videre. Det kan være lovbrudd. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

– Selv om du mener det aldri så godt, er det faktisk ulovlig å legge ut bilder av eller personlige opplysninger om andre uten deres samtykke. Det sier produktsjef i Frende Forsikring, Einar Brekken.

– Ved å dele bilder og personlige opplysninger kan du bryte straffe-, personopplysnings- og åndsverksloven, sier Rikard af Sandeberg, produkt- og markedsdirektør for Norden hos Affinion.

Og det gjelder ikke bare fyllebilder og nakenbilder.

– Hvis noen som er avbildet vil at du skal fjerne det, uansett grunn, må du gjøre det. Det holder ikke å si at bildet er ditt eller at du mener det er fint, sier Einar Brekken.

– Dette gjelder uavhengig av om bildene publiseres på en nettside, blogg eller på sosiale medier, utdyper Richard af Sandeberg.

Det er viktig å ha et bevisst forhold til deling av bilder når det gjelder barn.

– Hvis barna er vant til å bli spurt før du legger ut bilder av dem, lærer de å respektere andres meninger og spørre sine egne venner før de legger ut bilder av dem på nettet. Du er barnets beste forbilde, sier Einar Brekken.

PS! Tall fra Medietilsynet viser at 58 prosent av jenter og 50 prosent av gutter blant norske 16-åringer har angret på innhold de har lagt ut på nettet. (ANB)

Huskeregler om bilder av barn

  • Andres barn: Samtykke må innhentes av en av foreldrene.
  • Egne barn: Når barnet er fylt 7 år, har det rett til å få si sin mening om saken. Når barnet er fylt 12 år skal det legges stor vekt på hva barnet mener. Når barnet er fylt 15 år, avgjør det selv om et bilde kan publiseres.
Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken