Det har drysset mye penger til etterlengtet tiltak på dette huset

Hans Kristian Solberg og styret kan glede seg over mange pengegaver til driften av Bøndernes Hus i Enebakk. Fylkeskommunen, Musikkutstyrsordningen og Frisk luft har bidratt. Med hele 500.000 kroner fra den ene er de ett skritt nærmere å realisere HC-toalett i utbygget til venstre for hovedinngangen.

Hans Kristian Solberg og styret kan glede seg over mange pengegaver til driften av Bøndernes Hus i Enebakk. Fylkeskommunen, Musikkutstyrsordningen og Frisk luft har bidratt. Med hele 500.000 kroner fra den ene er de ett skritt nærmere å realisere HC-toalett i utbygget til venstre for hovedinngangen.

- Prosjektet koster over en million kroner. Det høres kanskje litt rart ut når prosjektet er en do.

DEL

Fra Akershus fylkeskommunes pott med midler til forsamlingshus har Bøndernes Hus i Enebakk fått en halv million kroner.

På vegne av styret er det en svært glad Hans Kristian Solberg som ser frem til å gå videre med et stort forestående prosjekt for huset: Handicap-toalett.

Topp moderne - med utedo

- Da dette huset ble bygget i 1928-29 var standarden topp moderne, med utedo, slår Solberg fast.

- På 70-tallet kom vannklosetter i kjelleren. Nå er det andre sandarder som gjelder, sier han.

Det er fullt mulig for de med rullestol eller rullator å komme seg inn, men eget HC-toalett mangler.

Det er fullt mulig for de med rullestol eller rullator å komme seg inn, men eget HC-toalett mangler.

Må tilpasses

Det hele må imidlertid tilpasses et gammel bygg, og her er noen av utfordringene.

- Å bygge dette krever andre tilpasninger enn om det skulle bygges i et nytt hus. Dette bygget fremstår fortsatt originalt, og vi vil gjerne ta vare på særpreget. Det må gå ved siden av at vi og tilpasser oss dagens lover og regler og standarder for universell utforming. Vi vil gjerne gjøre det, så vi kan fortsette å være et hus som flest mulig kan bruke og ikke noen blir ekskludert.

Har gjort tiltak

For tre - fire år siden ble det bygget platting på baksiden av bygget og skinner ble skaffet til å trille på inn fra plattingen.

- Nå fikk vi tilsagn om maksbeløpet som Fylkeskommunen gir til forsamlingshus. Fra de kan man få inntil 50 prosent av prosjektets kostnader og maks 500.000, forklarer han.

- Vi søkte om maks, og fikk maks. Prosjektet koster over en million kroner. Det høres kanskje litt rart ut når prosjektet er en do, men det er mye som skal på plass.

I rommet som skal bli toalett er det hverken innlagt vann eller avløp. Kjøkkenet er på motsatt side av bygget. Det må med andre ord på plass, og bygget står på fjell.

I rommet som skal bli toalett er det hverken innlagt vann eller avløp. Kjøkkenet er på motsatt side av bygget. Det må med andre ord på plass, og bygget står på fjell.

Må grave

Det har krevd sine forberedelser å finne en plassering.

- Vi ville ikke at man skulle kunne se rett inn på toalettet fra salen og ikke fra kjøkkenet, det er ikke noe koselig. Vi landet på utbygget til venstre for hovedinngangen, men der er det hverken vann eller avløp, og det er fjell igrun.

Skisser og tilbud på hele jobben er innhentet.

- Vi må samtidig beregne at vi kutter ut den gamle septiken og kobler oss på offentlig vann og avløp som også er en betydelig utgift.

Får sceneteppe

I tillegg har Bøndernes Hus i sommer fått 30.000 kroner av Musikkutstyrsordningen til akustikktiltak. På ønskelisten står et molton teppe som koster en del mer.

- Frisk Luft, som spiller her en gang i månedern, har gitt oss 10.000 kroner, som var det vi manglet, sier Solberg takknemlig.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags