30 år for kunsten

Fra en utstilling Enebakk kunstforening holdt i 2008.

Fra en utstilling Enebakk kunstforening holdt i 2008. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

I dag er det 30 år siden Enebakk kunstforening ble stiftet.

DEL

Det skjedde i Galleri Nygård på Flateby, da interimstyrets leder Odd Ulvad 31. oktober 1984 kl. 19.48 erklærte foreningen for stiftet.

Ulvad ble valgt til formann, Leikny Derlick nestformann, Kjersti Sveen sekretær og Else Vardeberg og Egil Nordhagen ble styremedlemmer. Som vararepresentanter ble Marit Myhre, Bjarne Røsjø og Emil Flaten valgt, og dermed var alle deler av kommunen representert, som Østlandets Blad påpekte i sin omtale av begivenheten.

Foredragsaften

Sekretær i dag er Aslaug Tidemann, medlem fra 2002, og leder fra 2003 til -05 og i 2012-13, da hun ble avløst av Tom Simonsen. Hun har tatt et tilbakeblikk i protokollene, og kan fortelle at interessen var stor.

– Styret tok sikte på at foreningen skulle være i full drift fra 1985, og allerede i januar tok de initiativ til den første utstillingen, som skulle være med profesjonelle kunstnere fra Enebakk eller med Enebakktilknytning. Ragnhild Butenschøn, Erling Enger og Kaare Espolin Johnson ble forespurt om å stille ut, forteller hun.

Foreningens første arrangement var en foredragsaften med Anne Lise Knoff i april -85. På høstutstillingen samme år stilte 23 kunstnere ut i alt 55 arbeider.

Aktive første år

Det var stor aktivitet i foreningen de første årene. Foruten medlemsutstillinger ble det holdt mange utstillinger med både kjente og ukjente eksterne kunstnere. Mye av aktivitetene i de første årene var knyttet til Flateby og Galleri Nygård. Men også Larsbråten var et mye brukt utstillingslokale. Det samme var Galleri Loppa, nå Ragnhilds rom, der det også har vært holdt utstillinger etter at Galleri Loppa ble lagt ned.

– I 1989 hadde kunstforeningen utstilling i daværende Ytres konditori. Vi har også stilt ut noen ganger på Vågsenteret. På 90- og 2000-tallet hadde vi medlemsutstillinger i Det gamle herredshuset, sier Aslaug.

Kunststipend for unge

– Hvordan skal 30 år markeres?

– Vi planlegger en jubileumsutstilling i forbindelse med åpningen av kultursalen i januar, sier Aslaug.

– Vi har også bestemt å opprette et kunststipend for ungdom. Vi jobber nå med å få statuttene på plass. Stipendet blir på 5.000 kroner. Tanken er å dele ut det første i forbindelse med Ungdommens kulturmønstring i februar, forteller hun.

Les mer i ukas papiravis.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags