17. mai-trikset: Merk barna

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Det er ikke bare mobiler, kameraer og lommebøker som blir borte på 17. mai.

Små barn kan også komme bort i folkehavet på nasjonaldagen. Men det finnes en enkel løsning som sikrer at voksne som finner bortkomne barn kan komme i kontakt med barnets pårørende raskt.

– Ta en vannfast tusj og merk barna med navn og mobilnummer. Skriv det helst direkte på huden på underarmen, men inne i klærne eller på et armbånd kan også fungere så lenge det er lett synlig. Sørg for at barna forstår og husker at de har mamma eller pappas telefonnummer på seg, sier Øyvind Setnes, forebyggingsekspert i Tryg Forsikring, i ei pressemelding.

Spesielt i de store byene kan det være fort gjort å miste et barn av syne i trengselen i sentrumsgatene. Nysgjerrige barn kan spontant gå i en annen retning.

– Det beste er jo at barna og de voksne har snakket sammen og har en plan dersom man kommer bort fra hverandre. Ofte finner barn tilbake til der de var, så er man flere voksne som leter kan det være lurt at én blir igjen der barnet forsvant. Lær barna at politiet er deres beste venn hvis de kommer bort fra mamma og pappa 17. mai, sier Setnes.

Huskeliste

Han har listet opp følgende huskeliste for 17. mai:

· Merke barna med barnets navn og mobilnummeret til en av de pårørende. Det beste er å skrive med vannfast tusj på underarmen. På et armbånd eller på klærne er også bra.

· Fortell barna hvorfor dere gjør dette, at de kan be politi eller andre voksne om hjelp til å ringe mamma eller pappa ved å vise de armen med mobilnummeret.

· Snakk med barna på forhånd. Avtal hva man skal gjøre, å enten bli stående på samme sted eller gå til et bestemt møtested hvis dere kommer bort fra hverandre.

· Større barn bør lære seg deres egen adresse samt foreldrenes fornavn og etternavn.

Dersom man kommer bort fra hverandre, hold hodet kaldt – det ordner seg:

· Er det mer enn én voksen i følget, er det viktig at noen blir igjen på samme sted. Ofte finner barn tilbake til der de var.

· Hvis dere har en avtale om hvor dere skal møtes, gå dit.

· Ser du politi i nærheten, ta kontakt. Barna går ofte der det er politifolk eller en politibil.

· Ring politiet. På 17. mai har politiet kontakt med Røde Kors-stasjonene for bortkomne barn i flere av de store byene.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags