Gå til sidens hovedinnhold

Nettpatruljen på beina: – Det blir litt humor og glimt i øyet

Artikkelen er over 2 år gammel

Politiets nettpatrulje er avhengig av å legge ut informasjon som fenger publikum, men lover at det ikke blir mye fjas og tull. – Litt humor og glimt i øyet må vi imidlertid kunne tillate oss, sier fagansvarlig Jostein Dammyr.

Onsdag morgen lanserte Øst politidistrikt sin egen nettpatrulje. Det skjedde ved Ullensaker lensmannskontor, samtidig som alle interesserte kunne følge med på «streamingen» på pc, nettbrett eller mobil.

På Facebook-siden Nettpatruljen Øst politidistrikt vil politiet blant annet legge ut informasjon om kriminalitetstrender i lokalsamfunnet og gi publikum innblikk i politiets hverdag. Det vil være muligheter for toveiskommunikasjon hvor publikum kan ta kontakt med politiet på Messenger.

For å ha best mulig lokal forankring er det én side for Romerike og én side for Follo og Østfold.

– Et synlig politi

– Nettpatruljens hovedoppgave er å forebygge kriminalitet gjennom bruk av Internett. Forebygging kan defineres som å være i forkant. Vi ønsker å være et synlig politi på nett og være lokale i vår kontakt med befolkningen, sier politioverbetjent Jostein Dammyr, som er fagansvarlig for nettpatruljen.

Han bemanner nettpatruljen sammen med tre andre politifolk.

– Vi skal samarbeide tett med lokalt politi, og vi ønsker å vite hva folk bryr seg om i lokalmiljøet. Folk kan kontakte oss ved å sende melding på Messenger, men vi må understreke at den ikke erstatter 112. Og dersom Messenger-knappen ikke er synlig er det fordi vi ikke er på jobb.

Må fange interessen

– Politiet har fått kritikk for å være for useriøse og uformelle, spesielt på Twitter?

– Vi er politiet og er opptatt av å bli tatt seriøst. Derfor blir det ikke mye fjas og tull, men litt humor og glimt i øyet må vi kunne tillate oss. Det skal ikke handle om å få flest mulige «likes», men vi er avhengige av at våre følgere liker og deler innleggene våre. Hvis de ikke gjør det, strander dette prosjektet.

For ikke bare å være kjedelige og faktabaserte, vil politiet derfor prøve å skildre hendelser for å fange interessen til sine følgere.

– Jeg forsikrer også at vi er bevisst på personvernet, og det er flere som leser gjennom innleggene før de legges ut. Derfor tror jeg vi skal klare å unngå den fella som Oslo-politiet gikk i da de tvitret om sin utrykning til støyende kalkuner på Kringsjå.

– En slags kompensasjon

Politimester Steven Hasseldal foretok den formelle åpningen av nettpatruljen.

– Er nettpatruljen et forsøk på å blidgjøre befolkningen etter at dere har lagt ned en haug med lensmannskontorer, Hasseldal?

– Ikke på å blidgjøre, men vi ser at det er viktig å være der publikum er. Du kan godt se det som en slags kompensasjon for ikke å ha et lensmannskontor i nærheten. Vi har sett at det er høy terskel for å besøke politiet. Dette er et lavterskeltilbud. Det er lett å skrive en melding på nett. Nettpatruljen er en synlig politipost på nett, der man lett kan få kontakt med politiet.

– Har Øst politidistrikt fått ekstra midler til dette tiltaket?

– Nei, pengene tas fra eget budsjett.

– Da går det utover noe annet?

– Jeg ser ikke slik på det, jeg ser på dette som et godt prosjekt, sier politimester Hasseldal.

Stor interesse

Da klokka passerte 14.30 onsdag hadde 3.240 brukere sett politiets «stream» fra lanseringen, direkte eller som opptak, på Romerikes side. Tallet for Follo og Østfold var 3.289.

9.200 har likt Romerikes nettpatrulje, mens tallet for Follo og Østfold her er hele 20.000.

– Da må vi gjøre oppmerksom på at Follo-politiet har vært på nett i åtte år, og også Østfold har hatt en Facebook-side fra tidligere. Det nye er at disse nå er lagt under vignetten Nettpatruljen, sier senior kommunikasjonsrådgiver Marita Hatlelid i Øst politidistrikt.

Kripos var først ute med nettpatrulje. Øst politidistrikt er det fjerde distriktet med slikt tilbud, etter Oslo, Sør-Vest og Agder.

Kommentarer til denne saken