Gå til sidens hovedinnhold

Vi kaster flasker og bokser for 150 mill rett i søpla

Artikkelen er over 2 år gammel

Selv om vi er verdensmestere i panting, kan vi bli enda flinkere.

(Siste)

Dagens panteløsning er både miljøvennlig og svært effektiv, men ifølge Infinitum kan vi strekke oss enda litt lenger det kommende året.

I dag er alle drikkeflasker og -bokser med pantemerke gjenvinnbare, slik at de kan brukes på nytt. Det er nemlig langt mer miljøvennlig enn å lage nye flasker av olje.

96 prosent av alle flasker og bokser som selges i Norge blir pantet og gjenvunnet, men Infinitum mener vi kan pante enda mer.

– I 2018 havner plastflasker og bokser til en panteverdi på rundt 150 millioner kroner rett i søpla. Og i søpla blir de ikke sortert ut, men brent. Her har vi altså mye å hente – og derfor går vi for 100 prosent panting, forteller Infinitums direktør for informasjon og marked, Randi Haavik Varberg.

Saken fortsetter under bildet.

Infinitum har siden 1999 eid og driftet pantesystemet for gjenvinnbare flasker og bokser. De mener at gode forbilder som spiller på lag med naturen og selv tar bevisste valg i hverdagen, kan motivere nordmenn til å pante mer.

Nå har de fått med seg superalpinist Aksel Lund Svindal på laget.

– Aksel er genuint opptatt av miljøet, og vil gjerne være med å påvirke nordmenns pantevaner. Han er seg sitt ansvar bevisst som forbilde og mener det når han sier at vi nordmenn bør bli enda flinkere til å pante, sier administrerende direktør i Infinitum, Kjell Olav Maldum.

PS! Pant på flasker og bokser har vært den samme siden midten av 1980-tallet, men nå får panten et skikkelig løft. 0,5 liters flasker og mindre har fått en pant på 2 kroner, mens alt over 0,5 liter har fått 3 kroner i pant. (ANB)

Kommentarer til denne saken