Natt til søndag skal klokken stilles

SLUTT PÅ VINTEREN: Et tegn på at vi går mot sommeren, er at klokka stilles frem.

SLUTT PÅ VINTEREN: Et tegn på at vi går mot sommeren, er at klokka stilles frem. Foto:

Sommertid nærmer seg og natt til søndag skal klokka stilles.

DEL

(Østlandets Blad) Sommeren nærmer seg, og det betyr at vi nok en gang – slik som er gjort helt siden 1980 – må stille klokken én time frem. Dette skal gjøres natt til søndag 29. mars.

– Når vi stiller klokka fram, blir natta en time kortere. Vi kan heldigvis glede oss over lysere kvelder framover, sier næringsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

Hun har ansvar for Justervesenet, og dermed også full kontroll på nøyaktig tid her i landet.

Kan endres

Europakommisjonen la i 2018 frem forslag om å avvikle ordningen med å stille klokka frem og tilbake. Nå lurer mange på hva som er status for forslaget. Det er fortsatt uvisst. Rådet har ikke vedtatt forslaget som EU-kommisjonen har lagt fram, og som EU-parlamentet gikk inn for i fjor.

– Jeg vet at det er mange som mener mye om å stille klokka. Skulle forslaget bli vedtatt i EU, blir det opp til hvert EU-land å bestemme om de ønsker å bruke sommertid eller vintertid som sin normaltid. Da må også Norge ta stilling til hva vi ønsker å gjøre, sier næringsministeren.

Huskeregel

Og er du en av dem som glemmer hvilken vei klokka skal stilles?

En grei huskeregel er at klokka alltid skal stilles mot nærmeste sommer. Altså én time fram om våren (mot sommeren) og én time tilbake om høsten (mot sommeren). Det betyr at helgen blir én time kortere.

Artikkeltags