Varsler storstreik

Fra neste torsdag kan mer enn 16.000 kommuneansatte gå ut i streik.

Fra neste torsdag kan mer enn 16.000 kommuneansatte gå ut i streik. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Fra neste torsdag kan mer enn 16.000 kommuneansatte gå ut i streik hvis ikke Riksmekleren finner en løsning i tarifforhandlingene.

DEL

LO Kommune varsler streikeuttak for 9.730 medlemmer. Alle fylker har kommuner som blir berørt hvis ikke Riksmekleren klarer å finne en løsning på oppgjøret i kommuner og fylkeskommuner innen 24. mai.

Det er Fagforbundet som er det største enkeltforbundet i forhandlingssammenslutningen av seks LO-forbund, og langt de fleste som blir tatt ut i streik er medlemmer i Fagforbundet.

Unio har i sitt første uttak varslet streik for i underkant av 6.000 medlemmer i 11 kommuner og fylkeskommuner. En eventuell konflikt berører i første omgang Tromsø, Narvik, Trondheim, Ålesund, Bergen, Askøy, Sandnes, Larvik, Drammen, Asker, Lillehammer og Oslo. En streik blant Unios medlemmer vil ramme sykehjem, hjemmesykepleie, ergo- og fysioterapitilbud, kommunal administrasjon, videregående skoler, grunnskoler og barnehager. Unios hensikt er å ramme arbeidsgiver og ikke tredjepart. Uttaket tar derfor hensyn til liv og helse.

YS har varslet streik for 490 av sine kommuneansatte fra 24. mai. En eventuell streik vil blant annet ramme en rekke kemnerkontorer, skoler og barnehager. I første omgang er det kommunene Kongsberg, Bergen, Bodø, Nøtterøy, Tønsberg, Fredrikstad, Moss, Bærum, Lillehammer og Drammen som blir rammet. Samt fylkeskommunene Telemark, Oppland, Hedmark, Hordaland og Buskerud.

Partene i kommuneoppgjøret har forhandlet siden 29. mars. En snau måned senere, 27. april, brøt arbeidstakerorganisasjonene LO, YS, Unio og Akademikerne forhandlingene med KS.

Kommuneoppgjøret omfatter 410.000 ansatte. Akademikerne har ennå ikke offentliggjort sine streikeuttak. (ANB-NTB)

Artikkeltags