Minst 20 hunder døde på Østlandet – AniCura Follo Dyreklinikk i Ski ber folk være obs etter sykdomsutbrudd

Mattilsynet har gått ut med en bred advarsel til hundeeiere etter utbruddet av en alvorlig hundesykdom. Foto: Faksimile (Mattilsynet)

Mattilsynet har gått ut med en bred advarsel til hundeeiere etter utbruddet av en alvorlig hundesykdom. Foto: Faksimile (Mattilsynet)

Av

Veterinærkjede melder at et 20-talls hunder har mistet livet så langt. Norsk Kennelklubb anbefaler at alle arrangementer avlyses.

DEL

(Østlandets Blad) OSLO/FOLLO: Veterinærer opplever stor pågang etter utbrudd av mystisk hundesykdom. Obduksjon og prøver av hunder har ennå ikke gitt svar på hva slags virus eller bakterie det dreier seg om.

Veterinærkjeden AniCura melder torsdag at det er meldt inn over 20 tilfeller der hunder er blitt syke og døde i tilfeller som knyttes til sykdomsutbruddet.

Alarmen gikk hos Mattilsynet onsdag etter varsling fra AniCura i Oslo.

– Det er verdt å merke seg at for de hundene som er blitt syke har det vært et kort og alvorlig sykdomsforløp. Det har gått kort tid – noen timer – fra eieren har merket de første symptomene til hunden er blitt alvorlig syk, sier Ann Margaret Grøndahl, Mattilsynets seksjonssjef for dyr på Romerike og Oslo, Asker og Bærum, til Nettavisen.

LES OGSÅ: Jurate (43) fra Ski sa opp jobben hos Mester Grønn og begynte som hundepasser på heltidKontakt dyrlege tvert

Daglig leder Harald Small på AniCura Follo Dyreklinikk i Ski sier til Østlandets Blad at de jevnlig får inn hunder med diaré og oppkast.

– Men vi har ikke hatt noen av de akutte tilfellene med blodig oppkast eller diaré, sier han.

Selv om de fleste kjente sykdomstilfellene så langt har vært i Oslo, mener han det er viktig at hundeeiere i Follo er obs på situasjonen.

– Hvis hunden har blodig oppkast eller diaré, må man kontakte dyrlege tvert.

Ifølge Small blir veterinærkjeden løpende informert om situasjonen. Tre hunder er nå inne til obduksjon.

– Og vi venter på å få høre hva slags funn som blir gjort, om dette er bakterielt eller virus. Men det tyder på at det er noe smittsomt.

AniCura Follo Dyreklinikk oppfordrer for øvrig hundeeiere til å forholde seg til de retningslinjene som er gitt og å ta sine forholdsregler, hvilket blant annet innebærer å begrense kontakt med andre hunder.

– Aldri opplevd noe lignende

– Jeg har aldri vært borte i noe lignende i mine tolv år som veterinær, sier kommunikasjonsansvarlig Sasja Rygg hos Anicur til Nettavisen.

Kjeden har 45 klinikker i Norge, og nå opplever veterinærene ekstrem pågang over hele landet. Det er Anicurs dyresykehus på Tåsen i Oslo som først slo alarm og varslet Mattilsynet, som onsdag gikk ut med sine advarsler til hundeeiere.

Siden har det dukket opp tilfeller i Bergen, Moss, Lørenskog og Hønefoss.

– Det finnes ingen felles systematisk oversikt over alle sykdomstilfellene, men det antas at minst et 20-talls hunder har mistet livet så langt. Det meldes om sykdomstilfeller over store deler av Østlandet, men vi kan ikke utelukke at sykdommen spres til andre landsdeler. Det er uklart om det er sammenheng mellom alle de rapporterte tilfellene, sier Sasja Rygg.

Grøndahl sier Mattilsynet forsøker å kartlegge omfanget og hva som er fellesnevnere, for eksempel steder hundene har vært. Hun sier hundene som er rammet er av forskjellige raser og forskjellige typer.

LES OGSÅ: Etter 6 uker er Lykke og fem andre sjarmtroll ferdige med det populære valpekurset i Ås

Gir konkrete råd til hundeeiere

– Rådene våre er at hundeeiere bør begrense kontakten mellom hunder mest mulig. Det innebærer for eksempel at når hunden er ute og luftes, bør den ikke snuse på alle hunder den møter. Kanskje bør man heller ikke la hunden gå ned i grøfter hvor det har vært mange hunder fra før og gjort fra seg. Hvis du oppdager sykdomstegn, reis til dyrlegen, sier Grøndahl.

Hun anbefaler ellers alle hundeeiere å følge vaksineanbefalingene.

– En av sykdommene vi vaksinerer mot er parvovirus. Det er en alvorlig sykdom som er veldig smittsom. Vi har testet en del av hundene som nå er blitt syke for parvovirus, men de fleste prøvene har vært negative, opplyser hun.

Mattilsynet fraråder også store ansamlinger av hunder så lenge sykdomsutbruddet pågår. Det gjelder blant annet jaktprøver og dressurkurs.

– Vi fraråder slike ansamlinger eller ber om at de gjennomføres på en måte som begrenser kontakten mellom hunder, sier Grøndahl, som også har en klar anbefaling til hundeeiere som merker noen av sykdomstegnene som er beskrevet:

– Ta kontakt med veterinærklinikken før du tar med deg hunden dit.

Mattilsynet har gått ut med informasjon på sine nettsider, via medier og de har gått ut med informasjon til Norsk Kennel Klub om sykdomsutbruddet.

Nedringt av bekymrede medlemmer

Norsk Kennel Klub, som er hovedorganisasjonen for hundeeiere i Norge, blir nedringt av bekymrede medlemmer. Nå anbefaler de at alle arrangementer avlyses. Avdelingsleder for marked og kommunikasjon i Norsk Kennel Klub Cecilie Holgersen, forteller at de ser alvorlig på situasjonen og at de ønsker å være føre var. De anbefaler derfor sine medlemsklubber og forbund å avlyse helgens planlagte arrangementer.

– Det er ganske omfattende. Det er snakk om flere titalls arrangementer, som agility-stevner, jaktprøver og utstillinger, sier Holgersen til Nettavisen. Ingen hos kennelklubben kan huske at de noen gang tidligere har gått ut med en slik anbefaling.

Råd til hundeeiere

Veterinærkjeden Anicura har disse rådene til hundeeiere:

  • Begrens nærkontakt med andre hunder
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur
  • Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de nevnte symptomene hos din hund
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir
  • Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse
  • Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken


Artikkeltags