Det er ingen tvil om at mange verdsetter forfatterskapet til Ragnhild Jølsen svært høyt, og derfor er det på sin plass at kommunen hvor hun bodde i store deler av sitt liv gjør stas på henne 100 år etter hennes død.

Sist uke ble den første av to bøker som presenteres om Jølsen i jubileumsåret, vist frem i Jølsens tidligere bolig i Ekebergdalen. Det var historisk sus over arrangementet, og for historielaget var den en milepæl. Det er første gang på elleve år at kommunens svært aktive historielag gir ut en bok. Interessen for lokalhistorie har tatt seg kraftig opp de siste årene, og det bekreftes gjennom stor aktivitet i historielaget på mange fronter.

Til sommeren kommer andre oppsetning av musikkspillet om Fyrstikkfolket. Åtte år etter at det første gang ble satt opp, er prosjektet nå vedtatt med en kostnadsramme på 1,5 millioner kroner. Store deler av kostnadene er honorarer til musikere, orkesteransvarlig og regissør. Totalt utbetales det 835.000 kroner i honorarer i forbindelse med de sju forestillingene i slutten av august.

For Enebakk kommune er dette et gigantarrangement. I utgangspunktet er det kun tenkt å bruke 300.000 kommunale kroner for å finansiere prosjektet. Billettinntektene er estimert til å bli på nærmere en halv million kroner. Det kan være meget ambisiøst, selv om vi er overbevist om at interessen for Fyrstikkfolket vil være stor.

Vi håper forestillingene blir en suksess også i år, slik de ble det da spillet ble satt opp på området til Fyrstikkfabrikken i år 2000. Dårlig vær fikk den gangen ikke ødelegge for en flott kulturell folkefest innerst i Ekebergdalen.