Vi har mye spennende og stolt historie i Enebakk. Fyrstikkfabrikken i Ekebergdalen på 1800-tallet har fått sin velfortjente oppmerksomhet gjennom to runder med musikkspillet Fyrstikkfolket.

På Flateby rådet Collettene på Flatebygodset. Nede ved Øyeren skimtes rester av industrihistorie, blant annet fra Flateby Cellulosefabrikk. To av de mest synlige historiske bygningene i kommunen er utvilsomt de to kirkene vi har. I en særstilling står selvsagt middelalderkirken i Kirkebygda. Enebakk kirke har trolig rundet 900 år, og i disse dager pågår en storstilt restaurering av bygdas stolte juvel. Ikke bare har vi landets eldste kirkebenker i daglig bruk, nå viser det seg også at tretårnet på kirken er det eldste i landet også.

Slikt gjør Enebakk kirke til noe langt mer enn en lokal kirke, det er i høyeste grad en nasjonal kulturskatt. Det er 500 år siden tretårnet på kirken ble reist, og i går ble dette løftet av resten av kirkebygget for en omfattende forsterking av bærekonstruksjonene inne i tårnet.

I omkring to uker vil Enebakk kirke være uten tårn, og det er altså første gang på 500 år at man kan se kirken uten tårn. Tenk over det hvis du passerer Enebakk kirke de nærmeste dagene. Det ble skrevet historie da tårnet på Enebakk kirke ble løftet av i går. Kanskje vil ingen kommende generasjoner få se kirken uten tårn, slik som vi nå kan gjøre.