Visesanger Per Sandvik la ned Visens Venner. Nå kommer han med egen viseplate

LIDENSKAP: Per Sandvik har hatt en lidenskap for viser hele livet. Nå utgir han en CD med viser som reflekterer et levd liv.

LIDENSKAP: Per Sandvik har hatt en lidenskap for viser hele livet. Nå utgir han en CD med viser som reflekterer et levd liv. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

CD-plater, og slett ikke viseplater, er ikke hverdagskost lenger. Det bryr ikke Per Sandvik fra Enebakk seg om når han har båret på visene i flere tiår.

DEL

– Det har tatt to år å produsere platen, men prosjektet har ligget på vent lenge. Visene har jeg båret på enda lenger, noen av dem finnes i boken «Tekst, tone og trubadur» fra 2004. Jeg kaller platen for «År» fordi den røde tråden er elementer fra et levd liv, et liv jeg identifiserer meg med, sier visesangeren.

Paradoksalt nok var han med å legge ned den nasjonale foreningen Visens Venner i 2002, en forening han var formann for i 14 år. Men selv gir han seg ikke. som visesanger.

Over 1000 konserter

Per Sandvik, tidligere kultursjef og senere kommunalsjef i Enebakk og hyppig gjest på Ski storsenter, har hatt en lidenskap hele livet: visesang. Han har reist land og strand rundt og sunget viser til eget gitarspill, også i resten av Norden. Til sammen over 1000 konserter er det blitt. I flere tiår var han en sentral skikkelse i det norske visemiljøet som programleder i NRKs «Visevenner i Store Studio» og formann i Visens Venner.

– I formannsperioden min var jeg også medredaktør i boken «Tekst, tone og trubadur». Det var en jubileumsmarkering etter 60 år med Visens Venner, som startet opp i 1944. Jubileumsboken, som var full av visetekster, ble starten på visevennenes gravøl få år etter, forklarer han.

Ektefølt

– Da vi la ned Visens Venner var visebølgen for nedadgående og mange av de store visesangerne fra 70-tallet var gått bort.

CD-platen «År» med 18 viser representerer et utvalg dikt og sanger Per Sandvik stadig har vendt tilbake til de senere årene. Tekstene er av kjente lyrikere som Olle Adolpson, Hans Østeng, Rigmor Falla, Per Lagerkvist, Erik Bye, Åse-Marie Nesse og Erik Bye.

Visesangeren har også tonsatt noen av visene, men det er hans personlige og ektefølte tolkning som gir innhold til det levde livet i samlingen.

Fotavtrykk

Det er 20 år siden Per Sandvik sist var plateaktuell, den gang sammen med Mari Maurstad med tittelen «Vi vil ha sommer», en oppfordring som hadde passet godt for årets sommermåneder.

– Det ferske plateprosjektet har ligget på vent en stund, jeg måtte la det modne. Det var min sønn, Sindre, som inspirerte meg til å samle visene og gitaristen, professor Sven Lundestad, han er også med på platen, som oppmuntret meg til å utgi dette fotavtrykket av fortiden, sier visesangeren.

– Visen er en del av vår kulturelle ryggrad og identitet i videste forstand. Derfor er forsamlingshuset Ignarbakke et fint sted for lansering av platen 21. september.

– Men noen turné, som i gamle dager, blir det neppe.Artikkeltags

Kommentarer til denne saken