Enebakk Avis på bokmesse i Frankfurt

Hans B Butenschøn d.e. på bokmesse i Frankfurt med Enebakk Avis-sekk.

Hans B Butenschøn d.e. på bokmesse i Frankfurt med Enebakk Avis-sekk. Foto:

Av
DEL

Bokmessen i Frankfurt er størst i verden, får vi vite.

Hva det betyr aner vi noe om etter å ha ruslet omkring her noen dager, latt oss frakte på rullebånd over lange strekk og latt oss friste av små kafe-hjørner. Over det hele er det bøker, avbrutt av en og annen plakat som markerer at det er morsommere, viktigere og mer berikende å lese bøker enn alt annet du kan finne på.

Og hvis du tror at du kan få en oversikt over hva bokmessen er, glem det!

Noen av oss blir overveldet av mangfoldet og prater bare med landsfolk, andre kommer til Frankfurt med stinn avtalebok og løper andpustent fra avtale til avtale, mens de heldige iblant oss har bare få forhåndsavtaler og kan la oss gripe av det store mangfoldet av land, kulturer, språk og stemninger.

Så godt det er å ha en uhøytidelig samtale med en fra ett av de land der vi opplever myndighetene som brutale diktaturer, men der folk på messen gleder seg over litterær kvalitet og samkvem på tvers av politiske skiller.

Hvor ellers kan du snuble over små utstillinger av bøker om kunsthåndverk eller bøker med dyptpløyende filosofi innimellom digre presentasjoner av bestsellere på alskens språk? Og så aldeles uventet finner du en bok som du er aldeles sikker på at vil ha et viktig marked også i Norge.

Frankfurt 2019 var spesiell for norske forlag og forfattere. Norge var såkalt «gjesteland», i tillegg til våre vanlige presentasjoner, ble det arrangert en egen hall med norske bøker, temadebatter og slikt. Der var både kulturminister Grande og forfatter Gro Dahle som gjenfortalte innholdet av sin siste barnebok på engelsk.

Og Tone Klev Furnes hadde leid sin egen krok der hun søkte utenlandsk forlegger for sin nye bok om Adolph Tidemand og hans kunst som kommer i Norge om noen uker. Papirboken lever!

Forfatteren Erik Fosnes Hansen mottar Willy Brandt-prisen 2019.

Forfatteren Erik Fosnes Hansen mottar Willy Brandt-prisen 2019. Foto:

Artikkeltags