Slik vil Fylkesmannen slå sammen flere kommuner på Romerike

Fylkesmannen i Oslo og Akershus ved fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland legger fram forslag til kommunestruktur i fylket onsdag i Oslo.
(Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix)

Fylkesmannen i Oslo og Akershus ved fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland legger fram forslag til kommunestruktur i fylket onsdag i Oslo. (Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix) Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Her er Fylkesmann Valgerd Svarstad Haugland sitt forslag til nytt kommunekart på Romerike.

DEL

(Romerikes Blad) KAMPANJE: Få tilgang på RB+ i 4 uker for bare 1 krone!

Romerikes Blad kunne allerede før presentasjonen fortelle om anbefalingen fra Fylkesmannen:

  • Ny storkommune på Nedre Romerike bestående av Lørenskog, Skedsmo, Rælingen, Fet og Sørum. (Samlet vil den nye kommunen ha om lag 135.000 innbyggere.)
  • Ny storkommune på Øvre Romerike bestående av Ullensaker, Nannestad, Gjerdrum og Hurdal. (Samlet vil den nye kommunen ha om lag 55.000 innbyggere).
  • Aurskog-Høland + Rømskog.
  • Eidsvoll som egen kommune.
  • Nes som egen kommune.
  • Nittedal blir en del av Oslo sammen med Nesodden.

Les Fylkesmannesn forslag i sin helhet her

Alle kommunene på Romerike har utredet mulighetene for samarbeid. Ingen av alternativene som ble utredet var i nærheten av størrelsene på de nye storkommunene.

– Ingen som tør dette

Valganalytiker Svein Tore Marthinsen fra Jessheim tror ikke Fylkemannens nye romerikskart blir vedtatt når kommunereformen skal behandles av Stortinget, etterplanen til våren.

– Det blir ikke tilslutning til å forlate frivillighetslinja når holdningen lokalt er så lunken. Det er dessuten valgår og massiv tvangssammenslåing er det ingen som tør, selv om det teoretisk er mulig å få det til dersom høyre og Frp får støtte fra Venstre eller KrF.

– En betydelig endring av kommunestrukturen må ha bredt flertall for å bli stående over tid, og Ap-leder Jonas Gahr Støre har jo sagt at han vil stanse Sanners reform og gjennomføre sin egen.

– Når kan fylkesmannens kart bli en realitet, hvor lang tid må det gå før denne prosessen nulles og startes på nytt?

Vanskelig å si. Men dette kommer opp igjen om noen år. det er bredt flertall i Stortinget for å gjøre noe med antall kommuner. Siste ord er ikke sagt.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i kommunen

Artikkeltags