NETTAVISEN: 23 år gamle Torjus Alten har hele livet vært bilentusiast. Da muligheten bød seg for to uker siden slo han til med en gang og sikret seg en vaskeekte amerikansk politibil.

– Det er en bil som jeg har hatt lyst på veldig lenge, helt siden jeg var liten og så «Smokey and the Bandit» og disse gamle filmene.

Stoppet fem ganger

Alten, som hører til i Stokke, midt mellom Sandefjord og Tønsberg, har fått merke at det lokale politiet er svært nysgjerrige på den nye amerikaneren som har dukket opp.

– Jeg har hatt den i to uker nå, og har blitt stoppet av politiet fem ganger allerede. Det virker nesten som om de stopper meg fordi de synes den er kul og vil se den, sier Alten. Han understreker at møtene har vært utelukkende positive.

Han forteller at bilen ble hentet inn for noen år siden, men at den dukket opp på Finn for bare noen uker siden. Da tok 23-åringen kontakt med selger og vipps var han og en kompis på Bømlo og hentet bilen.

– Jeg har kjørt den til jobb og til butikken. Den er jo morsom å kjøre for man får mange blikk. Man kan ikke dra på butikken uten å bli stoppet av folk som synes den er tøff.

Kevlar og stikksikre seter

Selv om bilen er merket med NYPD, altså New York Police Department, så stammer den faktisk fra en helt annen del av USA.

– Bilen er fra Coconut Creek i Florida og har mye originale deler fortsatt. Det er for eksempel stikksikre seter og kevlar i bagasjerommet.

– Det må man jo ha?

– Klart det! Man vet jo aldri hva folk pønsker på, sier den nybakte eieren med et glimt i øye.

Den storfornøyde bruktbileieren forteller at han måtte ut med i underkant av 200.000 kroner for den tidligere politibilen.

Uproblematisk for politiet

Trafikkansvarlig i Sør-Øst politidistrikt, Henning Ø. Johansen, sier til Nettavisen at de tar lett på slike tilfeller.

– Vi henger oss ikke så mye opp i det. Mange har jo disse bilene som samleobjekter og har de med på utstillinger. Det er ingen stor utfordring for oss.

Likevel forteller han at det finnes grenser for hvor likt bilene kan være de norske politibilene.

– Den skal ikke kunne forveksles med en norsk politibil og det å bruke blålys til å stoppe folk når man ikke er politi, er ulovlig.

– Hvis du kommer med en Volvo som ligner de vi bruker i dag og bilen er designet slik at den er tilnærmet lik de norske politibilene og folk kan ta feil, da blir det en utfordring, sier Johansen.