«Hemmelig» triks i budrunden kan bli ulovlig: – Vi synes det er en uting

FLERE KUPPER BOLIGER: Det er stadig vanligere at boliger blir «kuppet» før visning, forteller Odd Magnus Langhammer i DNB Eiendom i Ski.

FLERE KUPPER BOLIGER: Det er stadig vanligere at boliger blir «kuppet» før visning, forteller Odd Magnus Langhammer i DNB Eiendom i Ski. Foto:

Dette «skitne» trikset blir brukt, men mange kjenner nok ikke til «hemmelige» bud på boligmarkedet. Odd Magnus Langhammer i DNB Eiendom i Ski er positiv til et forbud.

DEL

Tenk deg at du sitter i en spennende budrunde. Til slutt er det to igjen, man høyner litt og litt – spenningen stiger. Hvor mye har den andre å gå på? Etter noen intense timer sitter du som vinner av budrunden. Boligen ble din!

Men så ringer megleren – den ble ikke din likevel. Det var et høyere bud, det er bare at det fikk ikke du vite noe om, skriver Nordstrands Blad.

«Hemmelige bud» er et triks som blir brukt og per i dag er det lov. VG omtalte saken først.

Jobber med å forby hemmelige bud

Megler Soliman Sarwar, daglig leder for Privatmegleren Panorama på Nordstrand, sitter i lovutvalget til Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF).

– Vi jobber med en nytt lovforslag nå og jeg er temmelig sikker på at dette blir ulovlig i fremtiden, sier Sarwar til Nordstrands Blad.

– Men sånn som det er nå, er det mulig å legge inn et bud med et forbehold om at det ikke kan videreformidles til andre enn selger.

De andre interessentene i budrunden får således ingen informasjon.

Sarwar forteller at hos dem har de en policy på å avslå hemmelige bud.

– En erfaren megler vil ofte, etter en konkret vurdering, anbefale selger å avslå budet med en gang. Men en uerfaren megler, hvis det kommer et hemmelig bud høyere enn eksisterende bud, vil kanskje føle seg presset for å anbefale salg overfor selger.

– Ikke et stort problem

Daglig leder og eiendomsmegler Odd Magnus Langhammer bekrefter at dette også er et tema hos DNB Eiendom i Ski.

– Det er ikke utbredt, men hvert år er vi borti kjøpere som ber om det. Vi synes det er en uting, men det er jo ikke sånn at det er et stort problem, sier han til ØB.

I de fleste tilfellene blir budet avslått.

– Det er opp til selger å avgjøre. Men vi har jo som regel mange interessenter, og det er vanlig at vi råder selgerne til å takke nei, sier Langhammer, som stiller seg positivt til et mulig forbud mot slike hemmelige bud.

MEGLER: Hemmelige bud er en uting, mener Soliman Sarwar. På hans kontor Privatmegleren Panorama har de en policy på å avvise slike bud.

MEGLER: Hemmelige bud er en uting, mener Soliman Sarwar. På hans kontor Privatmegleren Panorama har de en policy på å avvise slike bud. Foto:

Avviste to hemmelige bud

Senest i forrige uke fikk de inn to hemmelige bud på kontoret til Sarwar på Nordstrand.

– Begge disse ble avslått. Det er sånn at hemmelige bud ofte er gode, likevel avviste vi dem.

– Hvordan forklarer du dette til selgeren hvis det er et godt bud?

– De som legger inn en hemmelig sum, vil også legge det inn åpent hvis vi presser på.

– Og det handler om moral og omdømme. Hvis en familie har brukt masse tid på visninger og på å sette seg ordentlig inn i denne boligen, så skal de få en sjanse. En ting er hvis midlene ikke strekker til, men de skal i hvert fall få en sjanse.

Kupping mer og mer vanlig

Ifølge Langhammer er det mer vanlig at boliger blir «kuppet» før visning.

– Vi er jo i utgangspunktet forpliktet til å anbefale selger å gjennomføre visning, og i de fleste tilfeller er budgiver som vil kuppe, også interessert etter gjennomførte visninger. Men enkelte ganger er budet såpass bra at enkelte av våre selgere velger å ikke høre på rådene og akseptere det til tross for at vi ikke anbefaler det.

Dette resulterer også i at andre som har sett seg ut akkurat den eiendommen, blir skuffet.

– Vi sitter ofte og tar noen trøstetelefoner etterpå, til skuffede interessenter, sier han.

Selger er ikke bundet

Budene kan ikke ha kortere frist en kl. 12 første virkedag etter annonsert visning. Alle bud som har en ugyldig frist kan ikke megler videreformidle.

– Men selger er ikke bundet av lovverket, og kan velge å akseptere budet før visning, mens budgiver må forholde seg til lovverket og la budet stå ut fristen. Måten de omgår regelverket på, er at kjøperen tar kontakt med selgeren direkte. Da kan selger velge å akseptere budet hvis de ønsker. Så det er måten det blir gjort på. Og det blir mer og mer vanlig, sier han til ØB.

Men dette er altså heller ikke en praksis som Langhammer anbefaler:

– Det skaper ofte usikkerhet for selger etterpå. Og så er det jo noe med det at vi er i dialog med mange flere interessenter enn bare en. I de fleste tilfellene velger selvfølgelig kundene å høre på oss og på rådene våre, men ikke alltid.

Kommer på døra

Også hos megleren på Nordstrand er det blitt vanligere at folk prøver å kuppe boligen før visning.

– Og sånn blir det når markedet er som nå, sier Sarwar til Nordstrands Blad, og forteller at det ofte arter seg slik: først får han en telefon fra en interessent som ønsker privat visning.

– Da sier jeg som regel nei – det ønsker vi ikke når vi har satt opp felles visninger. Men selvfølgelig tilrettelegger vi for visning om interessenten er bortereist eller lignende.

Mange godtar likevel ikke umiddelbart dette.

– Så går det en time og så får jeg en telefon fra selger som sier at «nå står de på døren».

Kupping av boligsalg før en oppsatt visning, er også noe meglere fraråder.

– Rett markedspris får man etter visning og budrunde, dette er ofte den beste prisen for selger.

I oppdragsavtalen meglerne har med boligeierne står det også at de fraråder å selge før visning og budrunde.

– Men så har vi avtaleloven som kommer over og trumfer denne avtalen. En privatperson har lov til å selge til hvem man vil i utgangspunktet.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken